Pokud jsou zákony naší klasické fyziky správně, nic takového by nemělo fungovat. Princip vesmírných pohonů je totiž relativně jednoduchý: seberete cosi, nazvěme to palivo, a vystřelujete ho opačným směrem, jakým se potřebujete hýbat. Ve výsledku tak jeho hořením či urychlováním částic získáte dostatek síly na potřebný pohyb. Problémem je, že vesmírná loď či nosná raketa si musí nejdříve odnést tuto zátěž. A to zvyšuje hmotnost celého zařízení. Ale pokud si odmyslíme sluneční plachty, zjednodušeně by nemělo být možné, abychom dokázali změnit čistou energii na tah, tedy by nemělo být možné, abychom měli pohon bez paliva.


Nový test pod hlavičkou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) však naznačuje, že podobné porušení zákona zachování hybnosti může fungovat. Pokud někde ve výzkumu nenastala radikální chyba.

Někteří vynálezci podle magazínu Wired už léta tvrdí, že dokázali vytvořit pohon, který dokáže čistě změnit elektrickou energii na tah. Vědci podobné prohlášení obvykle odmítali jako nemožné a nepodložené.

Guido Fetta však nyní přesvědčil inženýry z Johnsonova vesmírného střediska v Houstonua a tak byl jeho pohon vyzkoušen.

"Výsledky testů naznačují, že zařízení produkuje sílu, kterou nelze přiřadit k žádnému klasickému elektromagnetickému fenoménu," píše se ve studii amerického úřadu.

Pokud by nová technologie fungovala, byla by to revoluce ve vesmírných pohonech. Právě palivo je zásadním problémem nosných raket či samotných družic a nový pohon by radikálně zlevnil vesmírné lety. Vědci proto hovoří o dalších testech i výzkumu.

Takový pohon by například umožnil let na Mars, který by netrval měsíce, ale pouze týdny. Alespoň teoreticky by se staly dosažitelnými i jiné hvězdy, kam by cesta mohla trvat pouze desetiletí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: ntrs.nasa.gov