V ukrajinské státní pohraniční službě prohlásili, že objevili nedaleko hranice obou zemí tři ruské výzvědné signalizační komplexy. „Jsou umístěny přímo naproti prostoru, kde se v Charkovské oblasti nacházejí pohraniční útvary, asi dva a půl kilometru od hranice. Celkem byly objeveny tři takové systémy", oznámili v tiskové službě rezortu.


Kromě toho tvrdí, že komplexy byly údajně rozmístěny v době, kdy ruská FSB oznámila, že na Krymu byli zadrženi ruští diverzanti.

FSB 10. srpna informovala o tom, že na Krymu byly zmařeny teroristické útoky, které připravovala ukrajinská rozvědka. Zdroj v ruských tajných službách řekl RIA Novosti, že organizátorem akcí diverzantů byl náčelník rozvědky 37. batalionu 56. brigády GUR kapitán Vladimir Serďjuk. Ten později potvrdil, že v tomto batalionu konal službu, ale na jiné pozici.

Během výslechů se zadržení přiznali, že objektem připravovaných útoků se mělo stát letiště a autobusové nádraží Simferopolu.

Ukrajinská vláda nadále ujišťuje, že oficiální Kyjev nemá s těmito událostmi nic společného. Petro Porošenko označil obvinění Moskvy za „neopodstatněné". Později se objevila informace

, že Kyjev se může pokusit svalit vinu za přípravu diverzních akcí na „radikální patrioty".

Ruský prezident Vladimir Putin označil pokusy o záškodnické akce za „hloupou a zločinnou akci" a zdůraznil, že v dané situaci nemá smysl pořádat schůzky v „normandském formátu".