Je příliš brzy na vystavení formální SVODKY prostě proto, že situace je v jisté míře příliš zmatená, všem bych vám ale chtěl trochu nalít do hlavy, co se zrovna teď děje. Podívejme se na mapu níže.  Město nahoře napravo je Lugansk, uprostřed levé strany je Doněck a na jihu máme hranici s Ruskem (označenou РОССИЯ). Modře jsou vojska Ukijců a červeně Novorosijců. Zaprvé jsou tu zprávy, že Novorosijci zabrali obě letiště jak v Doněcku, tak v Lugansku.


Avšak ze strany Ukijců se tvrdí, že osvobodili Luganské letiště, kde byla vojska Ukijců po mnoho týdnů obklíčena Odporem. To jsou jasně vzájemně se vylučující tvrzení. Nakonec Odpor také prohlásil, že toho Su-25, které ukořistil u letiště, použil k letecké podpoře útoků na pozice Ukijců, a že ten letoun Su-25 vzlétá z Luganského letiště. (FYI – tj. Su-25 nepotřebuje ke vzletu ranvej, vzlétne i z travnaté plochy.)

Bojová situace z 13. červenceZadruhé Ukijci zkusili rozvinout manévr, jehož pomocí doufají obklíčit Doněck a odříznout toto město od Luganska. Tento manévr zjevně selhal a Odpor pomocí protiútoku z okolí Saur-Mogila (na mapě САУР-МОГИЛА) je zkouší obklíčit a „skřípnout“ vojska Ukijců k Ruské hranici. Ukijci, kteří teď vidí, že jsou fakt v nebezpečí, se zoufale snaží prorazit skrze Amvrosijevku (na mapě АМВРОСИЕВКА), aby tomu zabránili a Ukijská vojska osvobodili.

Tak co je vlastně v sázce?

V „jižním kotli“, jak se teď ta oblast podél ruské hranice nazývá, je teď údajně obklíčeno 3000 ukijských vojáků. Tohle o jejich situaci říkají dva z nich, kterým se povedlo uprchnout:

[quote align="center" color="#999999"]

Situace je taková, že ten batalion je v těžké situaci, jak co se týče zdrojů, tak i jejich územního postavení. Co se ukazuje ve zprávách, je to, že my obkličujeme separatisty, ale tam, kde je umístěn náš batalion, je to právě naopak. Kolem těch kluků se stahuje smyčka. Je to tu obtížné. Je to katastrofa. Na jedné straně jsou vojska Ruské federace, co jsou tu rozmístěná prakticky 4 kilometry od nás. A co se týče vojenského vybavení u nich, tak nám už nic nepomůže. Už to není jen o neprůstřelných vestách a vojenské výbavě. Chápete? Už je to úplně odlišná situace. Musíme naše kluky z toho dostat. Ten batalion v tom jednoznačně zůstat nemůže. No, ti kluci, co jsou tam, jsou jak odsouzenci, co čekají na popravu. Tohle říkám s plnou odpovědností – já tam byl, a přicházím odtud. A na tom, abychom je odtud dostali, si musíme dát záležet. Musíme si dát záležet. Upřímně ale nevím, jak by se ta záchrana dala udělat, ale udělat to musíme. Musí se to udělat, a musí se to udělat okamžitě. Dovolte mi zopakovat situaci z dnešního rána, volal jsem to a volám to zase: ani jeden kus vojenského vybavení nedorazil, a vojáci leží v otevřeném poli. Protože ten batalion, o kterém mluvíme, může ve skutečnosti provést jen takovou bojovou misi, jaká byla formulována na začátku – tj. strážní službu u důležitých strategických objektů v regionu, dejme tomu hlídání určitých kontrolních bodů, ale jen s odstupem od epicenter střetů. Avšak uprostřed bojové operace nemůže žádnou misi splnit, protože mu chybí potřebné vybavení. Ale i kdyby takové vybavení k batalionu dodali, tak tu není nikdo, kdo by byl k jeho použití vycvičen. [/quote]

Teď se podívejme na Lugansk, konkrétně na letiště.

Zde jsou Odporem už týdny obklíčeny ukrajinské speciální síly. Spousta z nich, ne méně než 300 už z letiště odešla a vzdali se. Viděl jsem interview s bojovníky Odporu ze včerejšího večera, a ti jsou si absolutně jisti, že nad letištěm převezmou kontrolu už velice brzy. Dnes ráno obojí, jak Odpor, tak Porošenko oznámili, že nad letištěm převzali kontrolu. Tohle na svou FaceBookovou stránku napsal Porošenko:

Překlad: President Petro Porošenko byl už ústředím ATO (anti-teroristické operace) informován, že Ukrajinské síly si už úspěšně probily cestu k Luganskému letišti. Sláva Ukrajině!

No, není mi jasné, jak to mám chápat. Obě strany tu vyhlašují vítězství a je pro to dost jednoduchý důvod: vojska, která byla (nebo pořád ještě jsou) obklíčená na Luganském letišti, patřila k těm nejlepším, která Ukijci měli: skládá se z 80. Paradesantního regimentu, 25. Paradesentní divize a 8. Regimentu speciálních sil. Navíc letiště je kriticky důležitý uzel pro jakékoliv obkličování Luganska.

Lze jen málo pochybovat, že Ukijci, aby zabránili katastrofě, do toho vrhnou nejlepší zdroje a že k uvolnění tlaku na obklíčené Ukijské síly poslali už nejméně tři Ukijské obrněné kolony. Nejméně jedna z těchto kolon (dost možná i dvě) byly zachyceny a zničeny. Zde jsou z toho nějaká videa, jak to vypadalo potom: