Jak už zřejmě víte, cukr – glukóza, fruktóza, dextróza apod. – je významným zdrojem energie. Biologicky řečeno, molekuly cukrů jsou velmi bohaté na energii, snadno přenositelné a nenáročné na trávení. Je zde důvod, proč skoro každá živá buňka na Zemi získává svou energii (ATP) z glukózy. Nyní výzkumníci z Virginia Tech úspěšně vytvořili cukrem poháněný palivový článek, který má energetickou hustotu 596 ampér-hodin na kilo, nebo "o jeden řád vyšší", než lithium-iontové baterie. Tento článek lze znovu dobít roztokem maltodextrinu a vzniká při tom pouze elektřina a voda.


  Hlavní výzkumník, Y.H. Percival Zhang, říká,  že by technologie mohla přijít na trh do tří let. 

Už dlouho se ví, jak dobrým zdrojem energie jsou cukry, ale bylo vždy problematické proces využít, neboť přirozenou cestou živé organismy rozkládají cukry enzymatickou cestou – z glukózových molekul se stává ATP. Dnes výzkumníci přišli na cestu, jak vytvořit palivové články s vlastním umělým "metabolismem", který štěpí glukózu a vyrábí elektřinu. Ovšem je dokázané, že je těžké najít správný způsob jak udržet maximální efektivitu a enzymy na správném místě po dostatečně dlouhou dobu.

 

Zhang a jeho přátelé z Virginia Tech nyní prohlašují, že vybudovali palivové články, které využívají enzymatických cest k vytvoření elektřiny z glukózy. Neposkytli o tom mnoho informací, například jak stabilní budou baterie po několika dobitích. Ovšem Zhangova předpověď o vstupu na trh do tří let vyvolává optimismus. 

Biobaterie z Virginia Tech využívá 13 enzymů a vzduch (ano, je to vzduch-dýchající biobaterie) a produkuje zhruba 24 elektronů z každé jednotky glukózy. To se rovná výchozí energie 0,8 mW/cm, hustotě elektrického proudu 6 mA/cm a energetické hustotě 596 Ah/kg. Poslední údaj je významný, neboť se jedná o zhruba 10-násobek energetické hustoty lithium-iontové baterie ve vašem mobilu [ zde odkaz výzkumnou publikaci a seznam zdrojů].

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Jan Petrák

    Zdroj: extremetech.com