Egyptským vojenským vládcům narážejícím od každého na Západě na odsuzování se v pátek 16. srpna dostalo mocné podpůrné “palby” z Riyadu v podobě bezprecedentního veřejného ujištění saúdského krále Abdullaha bin Abdel Azize, že toto království podporuje egyptský boj „proti terorismu“ – což je výraz vojenských vládců k označení odporu Muslimského bratrstva. V prohlášení vysílaném oficiální televizí Al-Ekhbariaya řekl Abdullah, že egyptská stabilita se stala cílem útoku „nenávistníků“ a varoval, že kdokoliv, kdo se vměšuje do egyptských vnitřních záležitostí, usiluje o „rozdmychání rebelie“.


DEBKAfile a DEBKA Weekly už od minulého týdne hlásí, že Saúdská Arábie a Sjednocené arabské emiráty stojí pevně za silným mužem egyptských vojsk generálem Abdel-Fattah el-Sisim.

DEBKAfile hlásí, že se dostavila slabá odezva na apel Bratrstva, aby se při pátečních demonstracích připojili miliony k protestům na podporu svrženého prezidenta Mohameda Mursího a proti vládní razii před dvěma dny, po které zůstalo více než 600 mrtvých. V pátek se po celé zemi do ulic nezdvihlo více než desítky tisíc přívrženců. Do setmění bylo hlášeno 83 zabitých lidí v potyčkách po celé zemi – v Káhiře, Fayoumu, Damiettě a Ismailii – včetně 24 z bezpečnostního personálu. Na jednom z kontrolních bodů rozmístěných, aby zabránili demonstrantům v přístupu na náměstí Tahrir, byl zabit policista.

Ta relativně slabá odezva ukázala, že tvrdé, jádro Muslimského bratrstva se rozhodlo, že jsou lepší způsoby jak ukázat svou udatnost, než pokračovat ve smrtících střetech s egyptskými vojsky.

Ve čtvrtek 15. sprna referovala DEBKAfile o saúdské podpoře egyptského vojenského vládce v článku pod nadpisem: americko-egyptské vztahy čeká konec romance.

Když byly ve středu 14. srpna v Káhiře srážky mezi egyptskými bezpečnostními silami a pro-Morsiovským protestujícími na vrcholu – do tohoto data 525 mrtvých a 3 700 zraněných – prezident Obama začal volat egyptskému silnému muži ministru obrany generálu Abdel-Fattah El-Sissimu, ohlásily DEBKAfile zpravodajské zdroje. Americký prezident chtěl generála zpucovat dost v linii volání, kterého se dostalo bývalému prezidentovi Hosni Mubarakovi v únoru 2011 během vrcholu Arabského jara s demonstracemi na náměstí Tahrir proti jeho vládě, konkrétně: Zastav represe protestujících a palbu trhavou municí. Odstup!

Když Mubarak poprosil o tři či čtyři dny laskavého svolení zůstat, aby zlomil ty masové demonstrace, vyštěkl Obama zpět, že musí odejít HNED!

A opravdu 11. února armáda oznámila prezidentovu rezignaci.

Generál El-Sissi, uvědomujíc si, co ho čeká, se rozhodl nepřijmout hovor prezidenta Obamy, hlásí naše zdroje. Egyptští činitelé, kteří jej vzali, zdvořile amerického prezidenta informovali, že pro něj je tou správnou osobou, na kterou se má obrátit, dočasný egyptský prezident Adly Mansour, a že by rádi hovor přesměrovali k němu. Volající z Bílého domu to však odmítli.

Tahle historka ukazuje, že silný muž vojáků nejenže je rozhodnut vyhnout se pastem, které svrhly Mubaraka, ale že je úplně stejně také odhodlán držet americkou administrativu v odstupu od vměšování do jeho plánů na vyhnání Muslimského bratrstva z egyptské politiky.

V hlavních městech západu se však formuje odsouzení těchto plánů. Ve středu v noci vydal Obamův Bílý dům prohlášení ostře odsuzující „použití násilí proti protestujícím v Egyptě“ a vyjímečný stav. Egyptští velvyslanci v Paříži, Londýně a Berlíně obdrželi odmítavá stanoviska a vyjádření obav od jejich hostitelských vlád, a Turecko požádalo o nouzové zasedání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Egyptě.

Zdroje DEBKAfile zlásí, že drsné mezinárodní odsouzení razie generála El-Sissiho udělají víc škody než užitku. Vybuchne jim to do tváře ve třech formách:

1. Muslimské bratrstvo to povzbudí, aby se uchýlili k čím dál extrémnějším formám boje proti Egyptské armádě v očekávání mezinárodního aplausu.
2. Generály to podnítí, aby eskalovali své kroky k represi Bratrstva.
3. Saúdové a Emiráty ze Zálivu zdvojnásobí svou podporu egyptským generálům a jejich kampani proti Bratrstvu. To rozšíří tu rozvírající se propast mezi arabskými vládci a Obamovou administrativou.

Naše zpravodajské zdroje rovněž vyzradily, že zatímco se prezident Obama snažil dovolat se ke generálu El-Sissimu, měl generál telefonní hovor s princem Bandarem, ředitelem saúdského zpravodajství.

31. července přicestoval Bandar do Moskvy a dostalo se mu okamžitého přijetí u prezidenta Vladimira Putina k rozhovorům, které trvaly čtyři hodiny. Tento saúdský princ následně obdržel pozvání k návštěvě Washingtonu při nejbližší vhodné příležitosti a k setkání s prezidentem Obamou.

O důležitém výsledku tohoto rozhovoru mezi Putinem a Bandarem jsme už referovali:

Bandar dosud na toto pozvání neodpověděl.

Problém prezidenta USA s egyptskou situací je jasně o dost komplikovanější než jen strhnout armádu sedící na Muslimském bratrstvu. Potřebuje nějak podtrhnout rozvíjející se strategickou alianci mezi Egyptem a Saúdskou Arábií a to souznění mezi egyptským generálem a saúdským princem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  debka.com