Krátce po americkém varování Rusku kvůli jeho „provokativním akcím“ kolem Ukrajiny… KERRY: RUSKÉ VOJENSKÉ ZÁKROKY NA UKRAJINĚ BY BYLY FATÁLNÍ CHYBOU Ria Novosti hlásí, že ministr obrany Sergej Šojgu říká, že Rusko plánuje „rozšířit trvalou vojenskou přítomnost mimo své hranice umístěním vojenských základen do četných cizích zemí,“ včetně Vietnamu, Kuby, Venezuely, Nicaraguy, Seychell a Singapuru. „Rozhovory už probíhají a jsme blízko podpisu příslušných dokumentů,“ řekl Šojgu reportérům v Moskvě.


Od Ria Novosti:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko plánuje rozšířit trvalou vojenskou přítomnost mimo své hranice umístěním vojenských základen v četných cizích zemích. Ve středu to prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu.

Šojgu řekl, že do seznamu patří Vietnam, Kuba, Venezuela, Nicaragua, Seychelly, Singapur a několik dalších zemí.

„Probíhají rozhovory a jsme už blízko podepsání příslušných dokumentů,“ řekl Šojgu reportérům v Moskvě .

Ministr dodal, že jednání se týkají nejen vojenských základen, ale i návštěv přístavů v takovýchto zemích za výhodných podmínek stejně jako otevření tankovacích míst pro hlídkující ruské strategické bombardéry.

Moskva má nyní pouze jedinou námořní základnu mimo bývalý Sovětský svaz – v Tartu v Sýrii, osud tohoto námořního zařízení je však nejistý kvůli probíhající občanské válce v této zemi.

Post-sovětské Rusko zavřelo velkou námořní základnu ve Vietnamu a radarovou základnu na Kubě v roce 2002 kvůli finančním omezením.

Rusko však od poloviny desetiletí po roce 2000 začalo s oživováním svého námořnictva i strategického letectva a pohlíží na ně jako na nástroj projekce obrazu Ruska do zahraničí a jako ochranu národních zájmů po celé planetě.

Teď Moskva potřebuje takováto vojenská aktiva umístit do strategicky důležitých regionů světa, aby je použila k efektivní práci zacílené na rozšiřování globálního ruského vlivu.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com