Ač se studie na toto téma vedou už dlouhou dobu, málokdy se dočkaly opravdového přijetí. Tento nový výzkum proti-rakovinného potenciálu vitaminu C byl zveřejněn v deníku Science Translational Medicine. Tým výzkumníků z univerzity v Kansasu testoval efekt vitaminu C, podaného ve vysokých dávkách skupině pacientů a zjistil, že metoda účinně ničí rakovinné buňky, zatímco zdravé nechává být. Výzkum se zakládal na dřívejším, provedeným v 70. letech Linusem Paulingem, chemikem z Oregon State University, který je dnes světově známý jako největší proponent léčebného vitaminu C.


Nový výzkum zahrnuje injekci vysokých dávek vitaminu C do lidských ovariálních buněk. Testy bylo provedeny v laboratořích in vitro, také u myší a 22 lidí.

Podle BBC News test prokázal výborné výsledky ve všech 3 modelech, kde vitamin C efektivně zaměřil rakovinné buňky a zdravé ponechal. Výhody vysokých dávek vitaminu C jakožto léčebné metody byly též prokázány v kombinaci s konvenční chemoterapií, která zabíjí všechny buňky, zdravé i rakovinné, což nakonec vede ke smrti pacienta.

"Pacienti hledají bezpečný a nenákladný způsob, jak rakovinu léčit", prohlásila Dr. Jeanne Drisko, spoluautorka studie, pro BBC News. "Nitrožilní vitamin C má potenciál založený na našem vědeckém výzkumu a klinických datech."

Výzkumníci uznali, že další zkoušky s lidskými pacienty u vitaminu C vidí nejistě, protože si farmaceutické společnosti nemohou vitamin C patentovat.

Dalším krokem pro tento druh výzkumu by typicky bylo zapojení těchto zjištění do zkoušky velkých rozměrů (s mnoha pacienty), aby se zjistilo, zda může být stejná účinnost replikována a potvrzena. Přestože je studie sama o sobě přesvědčivá, je potřeba, aby byla vyzkoušena u mnohem většího počtu pacientů. Jedině tak se dočká přijetí širokou veřejností.

To se ovšem nikdy nemusí stát, a to kvůli jednomu důvodu. Jak říká výzkumný tým, pro dostatečně velký test (s velkým množstvím pacientů) je nutná finanční podpora farmaceutických společností, jež mají o připravovaný lék zájem. Takové společnosti se jen těžko budou zajímat o výhody přírodných substancí, jako je vitamin C. Mohly by totiž ohrozit multi-miliardový byznys s rakovinou, kdyby se skutečně léčila.

"Protože vitamin C nemá žádný patentový potenciál, jeho vývoj nebude podporován farmaceutickými společnostmi", řekl Oi Chen, hlavní autor studie. "Věříme, že přijde čas, kdy budou výzkumné agentury výrazně podporovat rozumné a pečlivé klinické testy s nitrožilním vitaminem C."

Současný farmaceutický průmysl na tyto a podobné výsledky reaguje jenom výsměchem, což se dalo očekávat. Po celé dekády odůvodňoval "léčení" pacientů s rakovinou pomocí železné ruky chemoterapie, radiace a operací – s ponurými výsledky – zatímco ignoroval přírodní proti-rakovinné zbraně, jako je vitamin C. To je pro tak mocný, vysoce výdělečný průmysl těžké spolknout, a tak raději ignoruje všechny výsledky, jež o jeho přístupu mluví kriticky.

"Kyselina askorbová se v těle zpracovává zcela jiným způsobem, když je podávaná ústně nebo nitrožilně", píše Heidi Ledford pro deník Nature o této běžně nepochopené záležitosti. Farmaceutický průmysl záměrně shazuje diskusi o vitaminu C tím, že spojuje tyto naprosto neslučitelné cesty.

"Ústně podané dávky [vitaminu C] se chovají jako antioxidanty. Chránějí buňky před poškozením, způsobeným reaktivními složkami obsahující kyslík. Ale vitamin C podaný nitrožilně má opačný efekt, a to podporou vytváření jedné takové složky: peroxidu vodíku. Rakovinné buňky jsou obzvlášť citlivé k reaktivním, kyslík obsahujícím látkám."

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Jan Petrák

    Zdroje k tomuto článku:  naturalnews.com nature.com bbc.co.uk lpi.oregonstate.edu science.naturalnews.com