Francie a Spojené státy si vyměnily prohlášení o kontraktu s Moskvou na lodě Mistral. Zástupkyně mluvčího řekla, že Spojeným státům tento obchod dělá starosti a věří, že v této době je špatné prodávat Ruské federaci obojživelná útočná plavidla. K prohlášení došlo poté, co francouzský president Hollande potvrdil, že obchod podepsaný v roce 2011 je platný a bude v říjnu dokončen. Vladivostok za $1,2 miliardy se v roce 2014 připojí v Sevastopolu k Ruskému námořnictvu a druhá loď této třídy bude dodána v roce 2015. Paříž byla ve svém stanovisku přesná. Připojí se k sankcím uvaleným na Rusko v případě, že to bude jednohlasné rozhodnutí Evropské unie, Francie se však odmítá uchylovat k jednostranným akcím a poškozovat své ekonomické zájmy, jen aby potěšila Washington a vyhověla jeho vrtochům.


To do velké míry v dobré shodě zapadá do politik přijatých i ostatními evropskými partnery. Např. Německo chce, aby k němu přicházelo přes plynovod Severní proud více plynu. Jakmile přijde zemní plyn ze Severního proudu na Německou půdu, prochází plynovodným systémem OPAL, který zásobuje východní Německo a připojuje se ke Slovensku a České republice. Ani Polsko nemá žádné plány suspendovat dodávky masa do Ruska. Itálie bude pokračovat s vývozy nábytku a Španělsko se tam pustí do prodeje vína atd. Energetický komisař EU Günther Ötlinger řekl, že Jižní proud by mohl být vyloučen ze třetího energetického balíčku. Východní Evropa má své vlastní důvody k obavám. Třetí fáze sankcí Evropské unie proti Rusku by významně poškodila ekonomický růst Slovenska, řekl ve čtvrtek slovenský ministerský předseda Robert Fico na mezinárodním bezpečnostním fóru 2014 GLOBSEC v Bratislavě. „Takovéto sankce by měly na Evropskou ekonomiku značný poškozující dopad, a ne jen na Evropskou ekonomiku, nýbrž hlavně na ekonomiky zemí, které sousedí s Ukrajinou,“ zdůraznil tento ministerský předseda. Fico zdůraznil, že solidarita s Ukrajinou se musí vyjádřit prostřednictvím EU, nikoliv jen ukrajinských sousedů a zmínil i francouzský kontrakt na prodej útočných lodí Rusku. „My tu přistupujeme k solidaritě a Francie prodává Rusku válečné lodi,“ řekl Fico na této bezpečnostní konferenci. „Mluvíme o tom jak pomoci Ukrajině s její energetickou bezpečností a v ten samý den mluvíme o fundamentálním rozhodnutí Evropské rady, když ruský vývozce plynu OAO Gazprom podepsal kontrakt na Jižní větev plynovodu Jižní proud s Německými, francouzskými a italskými společnostmi.“ Podpořil ho i ministerský předseda České republiky Bohuslav Sobotka a ministerský předseda Maďarska Viktor Orbán. Oba řekli, že nechtějí ztrácet příležitosti, které se jim nabízí, když dělají byznys s Ruskem.

Marie Harf řekla francouzskému presidentu François Hollandovi, že Spojené státy chtějí, aby byla dohoda o Mistralech suspendována v ten samý den, kdy ruský Eněrgomaš jejich američtí partneři požádali, aby z 29 na 37 zvýšili prodeje svých bezkonkurenčních raketových motorů (RD-180), které vynáší životně důležité americké vojenské a zpravodajské satelity do vesmíru. 8. května americký federální odvolací soud ukončil jepičí život zákazu nákupů RD-180 domácími firmami. K tomuto rozhodnutí došlo po vyslechnutí názorů amerických ministerstev zahraničí, financí a obchodu, že prodeje raketových motorů RD-180 – vyráběných na export do United Launch Alliance čili ULA, tj. do společného podniku mezi USA, aerokosmickým gigantem Lockheed Martin a Boeingem – a podle rozhodnutí to neporušuje existující americké sankce proti Rusku. USA by potřebovaly deset let, aby vyrobily svojí vlastní podobnou raketu…

Tohle je další dobrý příklad USA dobře známých praktik uplatňování dvojích standardů, což je cosi, o čem se v těchto dnech hodně hovoří. Washington zjevně zkouší odtlačit Rusko od Evropy, podvrátit ekonomické vazby mezi Ruskem a Spojenými státy a přimět Evropany, aby se přidali k Transatlantické zóně volného obchodu (TAFTA), což učiní jejich ekonomiky otevřeně či skrytě závislými na USA.

Podle italského La Bussola Quotidiana tlačí američtí experti na Evropskou unii, aby dosáhli třech cílů: snížení evropské závislosti na ruském plynu, přiměli EU, aby suspendovala své obchodní vazby s Moskvou, zvláště u zboží dvojí použitelnosti, a přiměli Evropskou unii ke zvýšení vojenských výdajů.

USA chtějí, aby Evropa využívala břidlicového plynu, který je dražší než ruské dodávky energie z plynovodů. Evropané mají platit Euro-atlantickou solidaritu, aby obohatili americké energetické korporace. Jinými slovy, EU má platit Spojeným státům tribut. Pokud by tomu tak bylo, s kým by se tedy měla Moskva v Evropě ještě bavit?

Pokud vychází transatlantické partnerství z vyšších cen plynu, stanou se evropské ekonomiky méně konkurenceschopnými a vzroste jejich závislost na Spojených státech. Rusko bude investovat do Asie. Realizace asijských projektů zabere roky. Spojené státy budou neoddiskutovatelný vítěz. No ale co z toho tedy dostane Evropská unie? O tom nikdo nic konkrétního neřekl, ani z ekonomů ani z politiků.

V posledních letech se zvyšuje ruská vojensko-průmyslová spolupráce: Itálie získala licenci na výbuchu-vzdorná obrněná hlídková vozidla vyráběná v Rusku, Francie podepsala kontrakt na prodej dvou obojživelných útočných lodí Mistral. Stejně jako v energetickém sektoru, Spojené státy prosazují ten samý cíl – vyštípat Rusko z trhu a přimět Evropany, aby si kupovali to, co se produkuje v Americe, a přetvořit tak Evropskou unii na trh spotřeby v USA zhotoveného zboží.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org