Aktualizace: THAJSKÁ VOJSKA NA CHANNEL 5 ŘÍKAJÍ, ŽE STANNÉ PRÁVO ‚NENÍ PUČ‘. Ehm, zamilujte se do Nového normálu: se zcela ne-pučistickými stannými právy. Takhle se v Thajsku lidem říká, aby zůstali v klidu a dodržovali pravidla pro vodění slepců: Od Reuters: [quote align="center" color="#999999"] Thajská armáda v úterý vyhlásila stanné právo, aby obnovila pořádek po šesti měsících proti-vládních protestů, po kterých země zůstala bez funkční vlády.


Toto vyhlášení nepředstavuje puč a přikročilo se k němu kvůli zhoršující se bezpečnosti, řekl armádní generál.

„Vyhlásili jsme výjimečný stav, není to ale puč. Je to kvůli situaci, která není stabilní a každý den zabíjejí jeden druhého,“ řekl Reuters generál, který odmítl nechat se identifikovat.

Vojska hlídkují v Bangkoku a zabezpečila televizní stanice, řekl.

„Potřebujeme jejich spolupráci, aby lidem oznámili, že ‚nemají panikařit‘, tohle není puč,“ řekl tento generál.

Thajsko uvízlo v politickém pekle od vyhození ministerské předsedkyně Yingluck Shinawatra a devíti jejích ministrů po rozhodnutí soudu ze 7. května, který je shledal vinnými ze zneužití moci.

Tato krize je jen poslední instancí už témě deset let se táhnoucího mocenského zápasu mezi svrženým ministerským předsedou Thaksinem Shinawatrou, bratrem Yingluck, a roajalistickým establišmentem, a tuto zemi dovedla na pokraj recese.[/quote]

V dalších zprávách neprohlašují tohoto muže, generála Prayuth Chan-ocha výkonného velitele Královské thajské armády a předsedu Spojených armádních fotbalových klubů, novým „presidentem“, tedy prozatím. To první, co potřebuje, je posvěcení od CIA.

S tím, jak se ruská vojska hromadí na hranicích s Ukrajinou, Čína dělá to samé s Vietnamem, ty už turbulentní situace v Libyi a Sýrii každým uplynulým dnem vyvolávají další zhroucení, je teď už jedinou geopolitickou proměnnou, která chybí, stanné právo a protivládní puč. Před chvílí ale Thajsko zrovna vyhlásilo to stanné právo, ale ten puč, že prý u toho chybí, ale že by mohl být pravděpodobný. AP hlásí, že: „Thajská armáda vyhlásila stanné právo po šesti měsících protivládních protestů a politické krize, sdělila v úterý Associated Press s citací armádního prohlášení vydaného v Bangkoku.“ Jinými slovy po dlouhé době přísného nestavění se na žádnou stranu v situaci blížící se občanské válce si armáda už stranu vybrala: tu svoji.

Více od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Stanné právo bylo vyhlášení celonárodně velitelem armády Prayuthem Chan-Ochou, jako šéfem nového centra pro udržení míru, hlásí Národní televize na webové stránce s citací prohlášení vojáků.

Válečné právo bylo podle zprávy uvaleno poté, co politické demonstrace už vedly k úmrtím a k ničení majetku.

Prayuth bude mít televizní projev v 6 h ráno místního času. [/quote]

Což je přirozeně dobré pro akcie: dnes byly cenné papíry kapitálových podílů dost zmatené ohledně toho, jaké ze špatných zpráv použít jako odrazového můstku k dosažení nových výšin všech dob. Teď je už cesta před námi jasná.

Několik dalších útržků z terénu:

Po vyhlášení stanného práva jsou už v ulicích Bangkoku ozbrojení vojáci.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com