Nejsou žádné pochyby o tom, že politika USA pro eskalaci ukrajinské krize je nástrojem ve zprostředkované válce Washingtonu proti Moskvě rukama vojáků ukrajinské armády, soudí experti. Američtí poslanci vystupující pro dodávky zbraní na Ukrajinu, neberou v úvahu katastrofální následky podobného rozhodnutí včetně možné odpovědi ze strany Moskvy, prohlásil ředitel programů pro výzkum Eurasie Carnegieho ústavu Eugen Rumer v interview pro Sputnik.


„Nejsou žádné pochyby o tom, že toto (eventuální dodávky amerických smrticích zbraní Kyjevu) je nástroj pro zprostředkovanou válku proti Rusku“, soudí expert. Podle názoru Rumera, zastánci dodávek vojenské techniky na Ukrajinu neberou v úvahu možné následky podobného rozhodnutí včetně odvetné reakce Moskvy, a soustředili se na hlavní úkol – vedení války proti Rusku rukama ukrajinské armády, která je pod dálkovou kontrolou Washingtonu.

Pracovník analytického centra Brookings Institution Jeremy Shapiro soudí, že podobná vojenská pomoc bude kvalifikována jako akt agrese Západu proti Rusku, který může mít katastrofální následky pro vztahy mezi oběma státy.

„Připraveni jsme (USA – red. pozn.) na válku proti jaderné velmoci kvůli Ukrajině?“, pochybuje americký politolog.

Další spolubesedník Sputniku, politický pozorovatel George Kapopopulos soudí, že diplomatické urovnání konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny v rámci Minských dohod bude znemožněno, podpoří-li Barack Obama návrh zákona o dodávkách smrticích zbraní.

„Dá-li tak velký hráč, jakým jsou USA, přednost vojenské variantě, budou všechny ostatní státy zapojené do tohoto procesu následovat tuto linii a vzdají se diplomatických nástrojů“, prohlásil expert. Nicméně bude podobné rozhodnutí znamenat pro evropskou bezpečnost velké riziko, a úřady EU, kteří už udělali „neodpovědný krok“, kdy podpořili protesty na Majdanu, by měli střízlivě zvážit možné následky politiky vojenského zasahování cestou ozbrojování Ukrajiny.

Podle jeho názoru, plnění podmínek Minských dohod záleží na tom, do jaké míry jsou členové „normandské čtyřky“ schopny zapůsobit na strany konfliktu. Jestliže Rusko může ovlivnit politiku úřadů samozvaných republik, pak v případě kyjevské vlády není autorita Berlína a Paříže docela jasná, protože jsou možné také „směrnice“ od jiných států.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru