S tím, že nejméně 300 000 německých pracovních míst závisí na vztazích s Ruskem, těžko překvapuje, že jak hlásí Reuters, několik vrcholných německých ředitelů kritizovalo USA a evropskou strategii přístupu k Rusku z obav o dopady na jejich byznys. V patách komentářům generálního ředitele Siemense (jak jsme je tady už zmiňovali), že „nemůžete chtít sankce na někoho, na kom závisíte,“ tak i četní další vyšší němečtí ředitelé komentovali, že velkých změn lze dosáhnout spíše, když bude Západ spolupracovat s Ruskem, než aby postupoval konfrontačně. Shrnul to Appel z Deutsche Post: „Jelikož v Evropě nemáme významné zdroje surovin, tak budeme vždy záviset na ostatních… a mně připadá pochybné, abychom záviseli více na Středním východě nebo na Venezuele, než na Rusku.“


Jak uvádí Reuters,

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko je 11. největší obchodní partner Německa a podle obchodní společnosti Ost Ausschuss s obchodem loni dosahujícím 76,5 miliard euro ($105 miliard). Mnohé společnosti mají obavy, že nabydou-li účinnosti další sankce, přijdou o své obchody. Asi 300 000 německých pracovních míst je spojena s tamními obchody a tato největší evropská ekonomika na Rusku závisí 35 procenty svého plynu.

[/quote]

Ale více ředitelů má obavy, že konfrontace Západu s Putinem bude mít nezamýšlené důsledky…

[quote align="center" color="#999999"]

Hlavní výkonný ředitel oceláren ThyssekKrupp Heinrich Hiesinger řekl deníku Die Welt, že události v minulosti předvedly, že velkých změn lze dosahovat spíše, když Západ s Ruskem spolupracuje, než aby s ním hledal konfrontaci.

„Teď tu máme situaci, v níž se Rusko cítí být zahnáno ke zdi,“ řekl v článku vydaném v sobotu na webové stránce těchto novin.

„Mnohé německé společnosti, které investovali loni do Ruska, nebo tam chtěly postavit výrobny, teď svých plánů zanechávají nebo je daly k ledu,“ řekl týdeníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Bernd Hones, ekonomický korespondent u rozvojové agentury Germany Trade & Invest v Moskvě.

Dodal, že německé korporace mají dojem, že ruské průmyslové firmy si teď myslí, že dělat byznys s německými společnostmi není politicky vhodné.

Některé nikoliv průmyslové německé společnosti, jako je maloobchodník Metro a výrobce léků Stada, řekly, že budou pokračovat v investicích do Ruska, leda by jim sankce, jimiž hrozí G7, rozvrátily business.

Herbert Hainer, vrchní ředitel u výrobce sportovního zboží Adidas, řekl Die Welt, že si myslí, že Západ čekal moc dlouho se začátkem rozhovorů s Putinem, když vzrostlo napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Měli bychom se ptát sami sebe, zda někdo jako Putin neměl náhodou být součástí tohoto procesu už dávno, místo abychom se zdráhali rozhovorů, dokud nebylo příliš pozdě,“ řekl.

Eckhard Cordes, šéf německé Komise vztahů s východoevropskými ekonomikami, varoval, že když se Evropa obrátí s plynem k Rusku zády, tak by se dost obchodů s Ruskem mohlo přesunout do Číny.

„Pokud Evropa omezí své dovozy energie, Rusko si najde nové prodejní trhy v Číně,“ řekl Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s dodatkem, že takový vývoj by nemusel být v zájmu Evropy.

[/quote]

Ale němečtí politici tím nejsou potěšeni…

[quote align="center" color="#999999"]

CEO Siemense Joe Kaeser, když se setkal 26. března v Moskvě s Putinem a diskutoval s ním o obchodních vztazích, tak svým jednám „poněkud vypadl z noty“, citovala dnes v interview prohlašovat televize ARD ministra hospodářství a energetiky Sigmara Gabriela.

Gabriel dodal, že je nutno vyhnout se vyvolávání dojmu, že evropské hodnoty, včetně nenarušitelnosti hranic, jsou na prodej. [/quote]

Možná by ale měli poslouchat komentáře CEO Deutsche Post:

[quote align="center" color="#999999"]

„Jelikož v Evropě nemáme významné zdroje surovin, vždy budeme závislí na jiných,“ řekl Appel.

„A mně připadá pochybné, že by závislost na Středním východě nebo Venezuele byla lepší než na Rusku.“ [/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com