Existuje na 177 147 různých způsobů, jak uvázat kravatu, což je tisíckrát více, než se dosud soudilo. Studie, která do tomu došla, se však neinspirovala matematickými teoriemi, nýbrž extravagantním uzlem na vázance zlosyna z hollywoodského filmového hitu „The Matrix Reloaded“.  Merovingian, pojmenovaný podle francouzské královské dynastie, používal málo známý uzel Ediety, u kterého jsou dvě smyčky kolem vrchní části uzlu a úzká část kravaty je převěšena přes část širokou.


Merovingian, pojmenovaný podle francouzské královské dynastie, používal málo známý uzel Ediety, u kterého jsou dvě smyčky kolem vrchní části uzlu a úzká část kravaty je převěšena přes část širokou.

Matematik Mikael Vejdemo-Johansson ze stockholmského KTH Royal Institute of Technology zhlédl tato videa a zjistil, že „Merovingianův uzel“ chybí ve studii z roku 2000, jejímiž autory byli výzkumníci z britské Cambridgské univerzity.

Spolu se třemi dalšími matematiky sestavil rovnici pro vytvoření uzlu na vázance s použitím tří symbolů: W, T a U.

Uvedl toto: „T je pravotočivý pohyb konce vázanky, W je levotočivý pohyb a U znamená zastrčení konce vázanky pod předchozí smyčku.“

Na základě teorie formálního jazyka, používané v logice, vytvořil náhodný generátor vázanky, který vychází z matematiky a díky němuž se mohou uživatelé internetu učit vázat libovolné uzly.

Podle webu New Scientists se vědci z Cambridge mylně domnívali, že lidé dokončí uzel jedinou záložkou – konec kravaty se zastrčí pod zbytek – a že všechny uzly by měla překrývat plochá část látky.

Jejich teorie však nepočítala s komplikovanými uzly použitými v Matrixu s několika záložkami a skládanou látkou.

Výzkumníci kromě toho změnili jedno rozhodující pravidlo – limit toho, kolik záhybu mohou lidé udělat, než se kravata stane směšně krátkou.

Tým stanovil tento limit na 11 – což umožňuje 177 147 různých způsobů, jak kravatu uvázat. Kdo by však měl tolik času, aby je všechny vyzkoušel?

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: timesofindia.com