Minulý týden Kongres s velkou převahou odsouhlasil zákon schvalující miliardu dolarů pomoci Ukrajině a další sankce na Rusko. Zákon nejspíš president podepíše během dnů. Pokud byste si snad mysleli, že to je naposledy, kdy američtí občané posílají své peníze Ukrajině, tak byste se měli znovu zamyslet. Tohle je jen začátek. Tahle $1 miliarda pro Ukrajinu nejenže obere americké daňové poplatníky, ale je to špatný kšeft i pro Ukrajince. Ani jediný potřebný Ukrajinec z těch peněz neuvidí ani penny, jelikož ty se použijí k vykoupení těch mezinárodních bank z dluhů, které drží ukrajinský vládní dluh.


Podle podmínek Mezinárodního měnového fondu (MMF) se má život průměrných Ukrajinců jen ztížit. Vláda zmrazí nárůsty některých platů, výrazně zvedne daně a ve značné míře natáhne ceny energií.

Ale bankéři budou vyplaceni a MMF dostane kontrolu nad ukrajinskou ekonomikou.

Tento zákon dává rovněž zmocnění, aby více peněz amerických daňových poplatníků šlo na vládou dotované NGO k „podpoře demokracie“ a více peněz na vysílání americké vládní propagandy na Ukrajinu přes Rádio svobodná Evropa a Hlas Ameriky. Patří do toho i určité harašení zbraněmi směřující americké ministerstvo zahraničí, aby „zajistilo zvýšenou bezpečnostní spolupráci se Středo a Východoevropskými členskými státy NATO.“

USA teď už na Ukrajině „podporují demokracii“ déle než deset let, ale nevypadá to, že by se vedly moc dobře. Nedávno násilničtí protestující svrhli demokraticky zvolenou vládu. To je opak demokracie, v níž se vlády mění při svobodných a férových volbách. Co je na tom šokující, je fakt, že americká vláda a její NGO byly na straně protestujících! Kdyby nám opravdu záleželo na demokracii, tak bychom se nemohli postavit na žádnou stranu, jelikož tohle vůbec není naše věc.

Washington nechce mluvit o svých vlastních akcích, které vedly k tomuto puči, místo toho se zaměřuje na útoky na ruské reakce na Amerikou podnícené nepokoje hned za jejich dveřmi. Takže nový zákon schválený Kongresem rozšíří sankce proti Rusku za jeho roli při podpoře referenda na Krymu, kde většina obyvatelstva hlasovala za připojení k Rusku. USA, které se zúčastnily vynucené změny hranic v Srbsku i jinde, náhle ale vyhlašují, že na Ukrajině mezinárodní hranice měnit nelze.

Samozřejmě, že jsou tu takoví, kteří se mnou nesouhlasí, ani s ostatními, kteří jsou méně náchylní ohánění se sankcemi, k manipulacím voleb a posílání našich vojsk za moře, a takové kritizují jako poněkud nevlastenecké. K tomu docházelo i před tím, když mnozí z nás oponovali Irácké válce, amerického útoku na Libyi a jiným. A děje se to zase těm z nás, kteří tak moc nelační po další studené válce – nebo horké – s Ruskem kvůli maličkému poloostrovu, který pro USA nebo jejich bezpečnost neznamená vůbec nic.

Argumentoval bych, že skutečným patriotismem je obrana této země a zajištění, aby nebyly podvraceny naše svobody tady. Bohužel, zatímco se tolika lidi soustřeďuje na svobodu na Krymu a na Ukrajině, americký Kongres se schystá schválit zákon o „reformě“ NSA, který donutí soukromé společnosti, aby uchovávaly naše osobní data a značně NSA ulehčily špehování nás ostatních. Potřebujeme přesměrovat naše priority k podpoře svobod ve Spojených státech!

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  ronpaulinstitute.org