Bývalý německý kancléř Gerhard Schöder ztrapnil vládu své následnice Angely Merkel, když se rozhodně postavil na obranu kremelských akcí na Ukrajině a tvrdí, že Rusové chtějí zůstat „velcí a silní“ a rovní Spojeným státům. Pan Schröder byl německým sociálně demokratickým vůdcem mezi lety 1998 až 2005. Je osobním přítelem Vladimira Putina a ruského presidenta jednou charakterizoval jako „bezvadného demokrata“. Po porážce v německých volbách v roce 2005 vstoupil do správní rady ruského energetického giganta Gazprom.


Svou otevřenou obranou ruské intervence na Ukrajině tento bývalý německý vůdce ztrapnil vládu velké koalice Angely Merkelové, do které patří konzervativci i jeho vlastní Sociální demokraté.

Zatímco paní Merkelová a její vláda odsuzují ruskou intervenci jako porušení mezinárodního práva, pan Schröder hned vyskočil na obranu ruského presidenta.

Pan Schröder řekl diskusnímu fóru uspořádanému německými novinami Die Zeit, že pan Putin jako někdo, kdo si je vědom historie, má dost ospravedlnitelné „obavy z obkličování“, a že od konce Studené války dochází na okrajích toho, co bývalo Sovětským svazem, k „nešťastnému vývoji“.

Gergahd Schröder (vlevo) je osobním přítelem Vladimira Putina, a svého času ruského presidenta charakterizoval jako “bezvadného demokrata”.

Rovněž tvrdil, že Evropská unie zjevně nemá „ani vzdáleně ponětí“ o tom, jak je Ukrajina „kulturně rozdělená“ a od počátku pokusů o dosažení asociační dohody s touto zemí vrší samé chyby.

Pan Schröder sice přijal, že ruská intervence byla porušením mezinárodního práva, ale kremelskou akci porovnal s vojenskou podporou jeho vlastní vlády pro NATO bombardování Srbska během Kosovské krize v roce 1999.

„I my jsme poslali svá letadla do Srbska a spolu se zbytkem NATO jsme bombardovali suverénní stát, aniž by to mělo podporu Rady bezpečnosti OSN,“ tvrdil pan Schöder s dodatkem, že od té doby je už opatrný s něčím obviňováním.

Paní Merkelová popsala tvrzení pana Schrödera jako „hanebné“. Německému parlamentu řekla, že Kosovskou krizi nelze „žádným způsobem“ srovnávat s ruskou intervencí na Krymu.

Ve čtvrtek byl těsně v hlasování Evropského parlamentu poražen návrh německé Strany zelených na zákaz veřejných projevů o Ukrajině pro pana Schrödera.

Poznámka překladatele: I předchozí německý kancléř Helmut Khol ze strany Angely Merkel ohledně Ukrajiny rebeluje a v novinách Bild Zeitung z 12. března 2014 postup Evropy a NATO kritizuje sice zaobaleně ale v podstatě přeloženo do obyčejné lidské řeči jako nešikovný, necitlivý a zatahující do zcela zbytečných konfliktů rozrušujících mír a svobodu, na kterých byla Evropa v posledních generacích vybudována.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: telegraph.co.uk