Jakmile mafiánský způsob myšlení prosákne do každého koutku a škvíry společnosti a ekonomiky, pak už není ani rozpoznáván jako korupce: je to prostě způsob, jak systém funguje. Nedávno jsme strávili pád dnů s přítelem, který se narodil a vyrostl na Sicílii, a který už se svou ženou (rovněž Italkou z Neapole) žije jinde v Evropě. Ač jsme si povídali o mnoha věcech, jeden z jeho komentářů mě zasáhl jak hromový zásah bleskem. Mafie není o střílení, řekl; mafie je způsob myšlení.


Pak ukázal na projíždějící auto městských popelářů. Tihle chlapi jsou mafie.

Měl bych zdůraznit, že náš kamarád je svou názorovou pozicí levicový liberál a dělá mu hluboké starosti směřování volného obchodu, demokracie a sociální rovnosti v Evropě. Nepronesl tenhle komentář jako žert, nýbrž s naprostou vážností.

Proč je odborový svaz komunálních pracovníků mafií? Protože má páky (přes stávky), jimiž od obyvatelstva vytáhne a vydře, co chce, i od toho co si vydělá méně, než jaké mzdy, prémie a platy zaberou oni – od obyvatelstva, co nemá jinou možnost. Existuje nějaká jiná možnost než dát stávkujícím komunálním pracovníkům, co požadují? Existuje jiná možnost, jak vyčistit ulice od smetí? Existuje jiný vlakový systém, který se uvede do chodu, když vstoupí obsluhy vlaků do stávky? Ne.

Mafiánský způsob myšlení je ve všem všudy o nastolení monopolu, který neponechá obyvatelstvu žádnou jinou možnost, a vytvoří dostatečné páky, aby umožnil systém vydírání. V mafiánském způsobu myšlení je vláda partnerem tohoto odírání. Když v Číně přitáhnou do rolnické vesnice zabijáci, aby vyhnali obyvatele z jejich pozemků proto, aby mohli zkorumpovaní developeři postavit stovky bytů ve výškových budovách, kde jsou ti zkorumpovaní vládní činitelé? Ve frontě na vyzvednutí svých „honorářů“, jimiž financují svůj nákup domů ve Vancouveru, B.C. nebo v australském Sydney.

Kde byli vládní činitelé, když si zaměstnanci BART vzali oblast zálivu San Francisco Bay jako rukojmí? V klidu si vybírali své obvyklé úplatky (slušně nazývané „příspěvky“) od odborové mafie.

Veškerý mafiánský způsob myšlení je o vydření bohatství, které by nešlo vydřít buď bez státního vynucení, nebo bez monopolu či bez skrytého systému kontroly a vydírání. I když ty banky „příliš velké, aby padly“ obdržely 16 bilionů dolarů v přímých dotacích a půjčkách, které je udržely, aby se nesesypaly (tj. to, co by se stalo v systému skutečně svobodného podnikání), tak je to mafiánský způsob myšlení v akci: centralizovaný stát vydřel cokoliv, co je nezbytné od obyvatelstva, aby pomohl a ochránil bankéřské kamarádíčky.

Co jiného je systém stínového bankovnictví než stínovou finanční mafií? Ten bankovní sektor „příliš velkých, aby padli“, je mafií typu kartelového kamarádíčkovského „kapitalismu“ a systém stínového bankovnictví je ten samý systém vydírání závisející na ochraně vládou jen pod pláštíkem. V mafii stínového bankovnictví chrání vláda tu vydřidušskou bandu tím, že dělá, jako by neexistovala.

Když neexistuje žádná jiná volba, než se podvolit, když volba kterékoliv strany dá ten samý výsledek, pak je to už vláda mafiánského způsobu myšlení na nejvyšším vrcholu. Mafiánský způsob myšlení existuje v mnoha ideologických zabarveních – v socialistickém, kapitalistickém, komunistickém. Mafiánský způsob myšlení je jednoduchý: neponech obyvatelstvu jinou volbu než se podvolit, vnuť monopoly kontroly a moci, a pak vydři a vytáhni, co hrdlo ráčí.

Jakmile mafiánský způsob myšlení prosákne do každého koutku a škvíry společnosti a ekonomiky, pak už není ani rozpoznáván jako korupce: je to prostě způsob, jak systém funguje. A tak si obyvatelé nominálních demokracií v Asii, Evropě a v Americe ani neuvědomují, jak hluboce jsou jejich společnosti a ekonomiky opravdu zkorumpované; tíhnou k iluzi volby, i když se jejich příjmy, bohatství i politický vliv přelévají do rukou všelijakých elit z do všeho přesahujících vyděračských spolčení.

Jakmile si uvědomíte, že mafie je způsob myšlení, tak vám dojde jak až je celá naše společnost a ekonomika skrz naskrz zkorumpovaná a kriminalizovaná.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com