31. ledna na americkou vojenskou základnu v Bavorsku přijely nejnovější americké tanky. Podle prohlášení amerických vojáků, bude 29 těžkých tanků Abrams nejnovější modifikace využíváno k výcviku tankistů v Evropě. Při snižování stavů vojsk USA v Evropě byla na jaře minulého roku rozpuštěna poslední tanková brigáda a všechny tanky byly odvezeny do USA. A teď, méně, než za rok, nejnovější generace Abramsů připlula do Evropy zpět. Nyní však už zcela výhradně za účelem upevnění bojového společenství s evropskými kolegy.


Na základně USA Black Barraks v Grafenwöhru školí vojáky z celé Evropy už dávno. A proč by se na americké základně nemohli školit i američtí vojáci? Podle slov plukovníka Thomase Matsela to umožní získat přístup k celému spektru vojenských operací, které vojáky možná čekají. Obzvláštní zájem USA projevily k konkrétní části tohoto „spektra“ – NATO Response Force (NRF).

A co jsou samotné NRF na podzim vysvětlil samotný generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. „NATO Response Force jsou síly rychlé reakce, které jsou schopny zajistit obranu jakéhokoliv členského státu, rozvinout se v jakémkoliv místě a čelit jakékoliv hrozbě“. Členské státy se každý rok střídají a vyčleňují pro tyto síly své vojenské kontingenty. V poslední době se ale ukazuje, že zajišťovat obranu NATO se snaží nejenom členové této aliance.

V roce 2014 NRF vyčlenily své jednotky takové země, jako Švédsko, Finsko a Ukrajina. V roce 2015 své služby nabídla i Gruzie. Nejrozsáhlejší cvičení, která minulý rok probíhala, se prováděla v listopadu na území Lotyšska a Polska. V letošním roce jsou plánována čtyři velká cvičení se stejným geografickým umístěním. Podpora vojenského ducha probíhá v podmínkách evropského bojiště a velmi často poblíž Ruska. Skutečně nyní budou obranu Evropy zajišťovat nejenom systémy americké PRO, ale i americké tanky?

S tím, že vojenské hry poslední doby stále více připomínají marnotratné roky Studené války, souhlasí i USA. Když Michael Darnell z amerického listu Hvězdy a pruhy komentoval návrat amerických tanků do Německa, tak poznamenal: „Když v dubnu 2013 posledních 22 tanků Abrams opustilo kontinent, tak v tom viděli konec celé epochy… Nyní se zdá, že tato kapitola dějin byla uzavřena poněkud předčasně“.

Zdroj: czech.ruvr.ru