Nedávné zprávy, že militanti Al-Káidy zabrali části Iráku, posloužila jako děsivá připomínka toho, že Spojené státy po desetiletí hrály životně důležitou roli jak v přímé, tak v nepřímé podpoře šíření terorismu po celém Středním východě a v Severní Africe, jakožto machiavelistickému nástroji neokolonialismu. Existují velice dobré důvody pro to, že Al-Káida teď kontroluje v Arabském světě daleko více území, než kdy před tím. Počátkem tohoto týdne ohlásila Associated Press, že militanti Al-Káidy pod zástavou Islamistického státu Iráku a Levanty (ISIS) se zmocnili části Ramadi a jsou už usazení ve středu města Fallujah.


To opětovné vynoření Al-Káidy v Iráku zdůrazňuje, jaký to byl kolosální propadák ta téměř devítiletí okupace této země Spojenými státy, během níž byly zabity statisíce Iráčanů spolu s tisíci  amerických  vojáků.

Nicméně i pouhá přítomnost povstalců Al-Káidy v Iráku byla opětovně Pentagonem použita jako ospravedlnění pro vyslání amerických vojáků zpátky do tohoto mlýnku na maso, což podtrhuje to, jak tato teroristická skupina opakovaně sloužila jako pohodlná záminka k válce při vojenské expanzi.

V posledních letech začal být ten symbiotický vztah mezi  Al-Káidou  a americkým vojensko-průmyslovým komplexem daleko průhlednější, než kdy jindy.

Když Ted Cruz pronesl své proslulé varování před tím, aby US nefungovaly jako „letectvo Al-Káidy“, tak mluvil o podpoře Bílého domu pro džihádistické rebely v Sýrii, z nichž jsou nejefektivnější skupiny jako ISIS a Jabhat al-Nusra.

Ač Obamova administrativa celou dobu tvrdila, že se snaží pomáhat jen „umírněným“ rebelům, studie ukazují, že občanská válka v Sýrii umožnila skupinám jako ISIS a Jabahat al-Nusra, aby získaly nová předmostí, což povede k procesu „oživení a vzkříšení“ Al-Káidy, tj. skupiny, která před tím už byla na kapačkách.

Když byla Jabhat al-Nusra ministerstvem zahraničí vyhlášena za teroristickou organizaci poté, co přísahala příslušnost k Al-Káidě, tak se následně 29 tzv. „umírněných“ skupin rebelů přihlásilo k příslušnosti k Jabhat al-Nusra, čímž učinilo z tvrzení Obamaovy administrativy, že podporuje jen „umírněné“ militanty, naprostý nesmysl.

Ti samí militanti podporovaní ne jen USA, ale i všemi hlavními mocnostmi NATO, opakovaně vyslovovali svoji nenávist k Americe a záměr ji zničit, spolu s tím, jak rabovali křesťanské kostely, pálili americké vlajky, skandovali proti-americké slogany a pěli chvalozpěvy na Usámu bin Ládina během glorifikací útoků z 11.9.

Jak hlásil i New York Times, ti samí teroristé zabíjeli v Iráku  americké  vojáky, a i tak západní podpora povstání proti Basharu Al-Assadovi násilným extremistům umožnila, aby se zmocnili částí Sýrie a rozšířili se i do Iráku.

Jak potvrzují četné zprávy, tak je v Sýrii Jabhat al-Nusra hlavní skupinou Al-Káidy, a ta nyní rebelům velí a v Sýrii drží „ty horké frontové linie“. Jak ohlásil i londýnský Guardian, tak se přiznává, že v Sýrii jsou rebelové vedeni teroristy z Al-Káidy, kteří se s nimi „každodenně“ setkávají a cvičí je, jak dělat bomby. Sheik Moaz al Khatib, šéf opozičních sil Syrské národní revoluční koalice také veřejně vyjádřil podporu této teroristické skupině.

Ti samí teroristé rovněž přísahají útoky na Spojené státy, jakmile budou hotovi se Sýrií, přičemž proklamují svou touhu vidět vlajku Al-Káidy vlát nad Bílým domem.

Avšak přestože Obamův Bílý dům spolu s blízkými spojenci jako Saúdská Arábie, Katar a Turecko hrají klíčovou roli při zásobování teroristů v Sýrii, tak teď administrativa uvádí potyčky mezi skupinami Al-Káidy jako ISIS a Jabhat al-Nusra stejně jako přítomnost Al-Káidy v Iráku (k níž by nedošlo bez americké podpory pro džihádisty rebelů v Sýrii) jako důvod pro opětovné zapojení USA jak do Sýrie, tak do Iráku.

Podporou teroristů Al-Káidy v Sýrii jakožto součásti úsilí o vynucení změny režimu Obamova administrativa sleduje tu samou katastrofickou politiku, jakou protlačila v Libyi, když podporovala k Al-Káidě přidruženou Libijskou islamistickou bojovou skupinu, která se také podílela na zabíjení amerických vojáků v Iráku, aby tato svrhla Kaddáfího.

To vedlo k hulvátské vládě nad touto zemí, která přepadala, mučila a popravovala tisíce černých Libyjců. Rovněž to vedlo k útoku na  americký  konzulát v Benghází, který provedli ti samí teroristé LIFG, které Spojené státy jen rok před tím podporovaly.

Po svržení Kaddáfího mocnosti NATO pomohly s leteckou přepravou militantů z LIFG do Sýrie, aby tu pokračovali v bojích za uvalení zákona šária na celou oblast.

Avšak využití militantů Al-Káidy jako tlapy na geopolitické šachovnici k ospravedlnění neo-kolonialistické expanze není jen moderní jev omezující se na Obamovu administrativu.

Za George W. Bushe byly využívání k  Al-Káidě  přidružené skupiny jako Jundallah k provádění bombových a vražedných útoků v Íránu jako součást širší destabilizační kampaně zaměřené proti Teheránu.

Úzké vztahy Spojených států s tou skupinou, jež se stala známou jako Al-Káida, se táhnou až do konce 70. let, kdy byl Usáma bin Ládin vyzbrojen a financován CIA přes pákistánskou ISI, aby v Afghánistánu vedl muslimské mudžahídy proti Sovětům.

Poté vedl bin Ládin Al-Káidu do Bosny krátce po propuknutí války v roce 1992, aby bojovala proti bosenským Srbům, kteří se pak stali cílem náletů NATO.

Krátce před tím, než NATO v roce 1999 bombardovalo Juguslávii, tak se bin Ládin s  Al-Káidou  přesunul do jižní provincie Srbska Kosova, aby pomohl Kosovské osvobozenecké armádě, tj. albánské teroristické frakci, která za podpory USA a NATO prováděla teroristickou kampaň proti Srbům v této oblasti.

„Spojené státy, které původně cvičily tzv. afghánské Araby během války v Afghánistánu, je pak podporovaly v Bosně a potom v Kosovu,“ hlásil National Post.

Za pomoci bin Ládinovy teroristické sítě podporované USA a NATO nebylo o nic méně než 90% Srbů „etnicky vyčištěno“ a nuceno z regionu utéct, v čemž hrála svoji roli mezinárodní média, která svědomitě líčila Albánce jako „oběti“ srbské agrese.

Pouhé týdny přes 11.9 bývalí členové Al-Káidy, kteří se následně připojili ke Kosovské osvobozenecké armádě, byli američtí výsadkáři letecky přepraveni do Makedonie.

Jak odhalila bývalá překladatelka FBI Sibel Edmonds, tak USA udržovaly „intimní vztahy“ s bin Ládinem, „celou tu dobu až do 11. září.“

Členové bin Ládinovy teroristické sítě nadále udržovali úzké vazby s USA a s jejich spojenci i po 11.9.

Anwar Al-Awlaki, muž který pomohl se spiknutím za zmařený bombový útok na Vánoce, se střelbou ve Fort Hood, s pokusem o bombový útok na Time Square a který rovněž kázal údajným únoscům 11. září byl v Pentagonu na večeři jen pár měsíců po 11.9.

I údajný zosnovatel bombových útoků v Londýně ze 7.7 Haroon Rashid Aswat, byl odhalen jako zpravodajský agent v tomto případě pracující pro britskou MI6.

Bývalý americký velvyslanec Saúdské Arábie princ Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz, známý jako „Bandar Bush“ pro své úzké vztahy s bývalým presidentem George W. Bushem i jeho otcem, je dalším zosnovatelem terorismu na výplatní pásce amerického vojensko-průmyslového komplexu. Bandar, když býval saúdským velvyslancem ve Washingtonu, tak úzce spolupracoval s ředitelem CIA George Tenetem.

Bandar zmizel z ohniska pozornosti poté, co vyšlo najevo, že je to de facto vůdce „Al-Káidy v Iráku“, co odpovídá za vyzbrojování teroristických organizací na Středním východě. Tento muž, se kterým George W. Bush údajně konzultoval invazi do Iráku z roku 2003, cvičil, financoval a vybavoval teroristy, aby zabíjeli americké vojáky, čímž americké vládě poskytl perfektní ospravedlnění, aby zůstali jako okupační síla v této zemi.

Obamova administrativa se mezi tím v Afghánistámu, jak loni objasnil afghánský president Hamid Karzai, píklí s Talibanem, jelikož tato skupina provádí sebevražedné bombové útoky ve „službách Ameriky“, čímž poskytuje perfektní záminku pro americká vojska, aby zůstala v zemi a hlídala opiová pole, zatímco export afghánského heroinu pokračoval v prorážení rekordů.

Téměř v každém jednotlivém případě od Afghánistánu, přes Srbsko, až k Iráku, Libyi a Sýrii Spojené státy pomáhaly s přítomností Al-Káidy, nebo jí alespoň využily, jako ospravedlnění pro války, změny režimů a okupace.

Díky této politice teď Al-Káida kontroluje v Arabském světě více území, než kdy jindy. Pokud by snad 11.9 opravdu znamenalo začátek „války s terorem“, pak by teroristé jasně vítězili.

Právě proto byla ta tzv. válka s teroristy od samého počátku jen monumentálním podfukem. Americký vojenskoprůmyslový komplex teroristy potřebuje, aby udělal nezbytnost z neo-koloniální expanze v zahraničí a z útlaku doma, a proto americká vláda dělá, co může, aby je vytvořila a udržovala v téměř každičkém koutě Středního východu a Severní Afriky.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com