Včera, když jsme rozsáhle předkládali, jaké je oficiální ukrajinské stanovisko, když přijde na „důkaz“, že to ruští separatisté vystřelili raketu Buk, která údajně sestřelila MH-17; tak jsme zdůrazňovali několik do očí bijících nesouladů a otázek, které pořád zůstávají otevřené i po vydání toho „inkriminovaného“ klipu na YouTube. Prozatím se jakákoliv mezinárodní reakce omezila na tento chvatně připravený důkaz o zapojení Ruska, i když den je stále ještě mladý. Ale co ruská strana? Níže prezentujeme klíčové argumenty předkládané Ruskem poukazující, že ne oni, ale Ukrajina nese za sestřelení malajského Boeingu odpovědnost.


Jak už hlásila RIA, ruský ministr obrany říká, že v den sestřelení malajského letounu zachytili na východní Ukrajině aktivitu ukrajinského radarového systému, říká v pátek tisková služba ministerstva.

„17. července celý den ruské prostředky radarového dohledu zachycovaly provoz radarové stanice Kupol pro baterii Buk-M1 umístěné v obydlené oblasti Styla v tomto regionu (30 kilometrů jižně od Doněcka),“ uvedla v prohlášení tisková služba.

„Technické možnosti Buk-M1 umožňují výměnu dat o vzdušných cílech mezi bateriemi batalionu. K vystřelení raket tudíž mohlo dojít od kterékoliv baterie umístěné v obydlené oblasti Avdějevka (8 kilometrů severně od Doněcka) nebo z Gruzsko-Zorjanskoje (25 kilometrů východně od Doněcka),“ uvedlo ministerstvo.

Pak přejděme k Itar-Tass, která hlásí, že civilní lety ve vzdušném prostoru regionů Doněck a Luhansk nelze provozovat, jelikož odpovídající komunikační infrastruktura tam byla zničena, řekl ve čtvrtek ITAR-TASS zdroj ze samozvané Doněcké lidové republiky (DPR).

„To Kyjev provozuje veškeré služby řízení letového provozu a je nejasné, jak se vůbec tento letoun (Boeing 777 Malaysian Airlines ztroskotavší ve čtvrtek na východní Ukrajině u ruských hranic) mohl v této oblasti objevit,“ řekl.

„Během bojových akcí na Doněckém letišti byla komunikační věž, součást jednotné služby řízení letového provozu, vyhozena do povětří,“ řekl s dodatkem, že „letadla tu už létat nemohou.“

8. července Ukrajinská státní letecká služba zakázala všechny lety přes regiony Doněck a Luhansk s cílem poskytnout „odpovídající bezpečnost a zabezpečení pro všechny lety civilních letounů zajišťovaných státní aviatikou.

Mezi tím Ukrajinská národně bezpečnostní a obranná rada před třemi dny přijala rozhodnutí uzavřít vzdušný prostor nad touto oblastí tzv. proti-teroristické operace pro komerční lety, ohlásila Rosaviacia.

Tím se vracíme k našemu článku ze včerejší noci, v němž jsme se divili, jak vlastně mohlo dojít k tomu, že let MH-17 byl vychýlen ze své běžné trajektorie, aby přelétal nad tím, co bylo v podstatě zakázanou letovou zónou. To je rovněž předmětem následujícího článku od Bloomberg vydaného v noci, v němž se zmiňuje, že „ Malajský let vletěl na trasu, které se vyhýbají lety Qantas, Asiana:“

[quote align="center" color="#999999"]

Qantas tuto trasu už několik měsíců nepoužil, řekl Andrew McGinnes, mluvčí tohoto australského dopravce, zatímco v Hong Kongu sídlící Cathay Pacific uvedla, že se tomu vyhýbají už „celkem dost dlouho.“ Korean Air Lines Co. a Asiana Airlines Inc. v prohlášení uvedly, že se této oblasti vyhýbají už od 3. března.[/quote]

Člověk může doufat, že všechny ty trvající otázky o trase letu, a o tom, odkud přišly instrukce ji změnit, budou zodpovězeny, až bude zveřejněn obsah černé skříňky.

A nakonec, jak hlásila RT, národní guvernér regionu Doněck, Pavel Gubarev, přiznal, že ač separatisté opravdu jednotku raket BUK mají, není ještě provozuschopná, a i kdyby byla, tak by stejně víc než 30 000 stop nedosáhla, pokud by neměla centrum radarového řízení, které region Doněck nemá, což zase naznačuje, že střela země-vzduch, pokud byla opravdu taková použita, pocházela z ukrajinské strany. Pro mezinárodní pozorovatele jistě bude velice snadné tuto zprávu prověřit.

Zatím budeme ignorovat zprávy v oběhu o dvou ukrajinských tryskáčích, které se mohly na ten Boeing pověsit, protože prozatím existují nulové přímé nebo náznakové důkazy, které by toto tvrzení potvrzovaly, kromě toho, že pochází z Twitterového účtu, který byl mezi tím vymazán.

Krátce řečeno, to spiknutí houstne a vše, na čem teď záleží, je, čí propaganda, čti mediální kanály, bude přesvědčivější, i když v reálu, je všechno sporné: v rezonančních dutinách ideologie si ale už většina lidí vytvořila názor na to, „kdo“ je vlastně ten střelec.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com