Jako kdyby vynořující se trhy neměly dost věcí, kvůli kterým se strachovat po týdnu, kdy jsou jak turecká, tak argentinská měna ve volném pádu, tak jsme přes noc dostali čerstvou připomínku z Thajska, že země, kde v roce 1997 začala Asijská krize, je rovněž na pokraji propadnutí k horšímu po zprávách, že vůdce protivládních protestů byl zastřelen. Reuters s odkazy na mluvčího národní policie hlásí, že mrtvým mužem je Suthin Tharatin – jeden z vůdců protestů – kterého střelili do hlavy a hrudníku.


Byl zabit, když propukly násilnosti, jelikož demonstranti zablokovali předběžná hlasování v mnoha oblastech hlavního města před spornými volbami, co mají být příští týden. „Tím vyrostl počet mrtvých na 10 s spoustou zraněných od té doby, kdy v listopadu protestující vyšli do ulic se sliby, že uzavřou hlavní město a donutí ministerskou předsedkyni Yingluck Shinawatra k opuštění úřadu.

Ve světě zaplaveném útoky pod falešnou vlajkou by to pořád ještě mohl být i čin provokatérů z řad protestujících skupin (potenciálně financovaných dobře známými destabilizujícími špionážními agenturami, obvykle s trojpísmenovými zkratkami svých názvů), kdo opravdu stiskl spoušť. „Není bezprostředně jasné, kdo ty výstřely vypálil, ale protestující obvinili vládu a policii, že je zkouší zastrašovat. „Vláda dovolila těm raubířům, aby používali zbraně,“ řekl reportérům Akanat Promphan, mluvčí protestujících. Soukromé vlastnictví zbraní je v této zemi velice rozšířené.

Kdo mohl vystřelit je v tomto okamžiku irelevantní; co je teď důležité, je to, že v následujících dnech nejenže bude thajský Bath ztrácet hodnotu, ale zrychlí se i odliv kapitálu, a ještě do zdvihne pochybnosti o tom, zda nás čekají volby 2. února.

[quote align="center" color="#999999"]

Yingluck volala po volbách 2. února v naději, že ty stvrdí její držbu moci, ale protesty pokračují a volební komise tlačí na to, aby se hlasování odložilo. V jasném zpětném rázu vůči Yingluck vedoucí vládní činitel řekl, že 45 až 50 hlasovacích míst zřízených v Bangkoku kvůli hlasováním bylo zavřeno kvůli protivládním protestům.

Chris Baker, historik a v Bangkoku sídlící analytik, řekl, že násilnosti zvýšily tlak na Yingluck, aby volby odložila.

„To oslabí vládní pozice. Protestující to svedou na vládu,“ řekl Baker. „Pravděpodobnost násilností tu je, ať už s tímto incidentem, nebo bez něj. Nemyslím, že tohle vychýlilo dráhu.“

Tyto protesty jsou poslední erupcí politického konfliktu, který svírá Thajskou už osm let, a který začíná poškozovat růst a důvěru investorů v druhou největší ekonomiku Jihovýchodní Asie. [/quote]

Probíhající srážky v Thajsku jsou v podstatě pouze dalším projevem třídního konfliktu bohatých s chudými, který jednou pro vždy v uplynulém týdnu vyřešili miliardáři v Davosu:

[quote align="center" color="#999999"]

Tento konflikt vrhá střední třídu a elitu Bangkoku a přívržence jihu proti hlavně chudým venkovským příznivcům Yingluck a jejího bratra, vyhnaného bývalého premiéra Thaksina Shinawatry, na lidnatém severu a severovýchodě. [/quote]

Jaký bude výsledek eskalace v Thajskou, zatím není známo, avšak v globalizovaném světě je to více provázené se vším, než kdy jindy takže nevyhnutelný propad thajské ekonomiky bude mít určitě drtivý účinek jak na další asijské ekonomiky, tak na zbytek světa. A lze předpokládat, že světoví MIT indoktrinovaní centrální plánovači zvládnou zastavit odliv kapitálu z Thajska, než udeří zase další Asijská krize 17 let po té poslední.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com