Vynašečka, která soukromě informoval před čtyřmi měsíci Google, že jejich prohlížeč Chrome má schopnost zaznamenávat konverzaci, aniž by o tom uživatel věděl, teď už vyšla na veřejnost, když tento technologický gigant řešení tohoto problému zanedbal. Na videu tato programátorka vysvětluje, jak zůstává funkce rozpoznávání řeči v Google Chrome v provozu, i když uživatel opustil webovou stránku, na které dal povolení, aby tu prohlížeč zaznamenával hlasy. „Když kliknete na tlačítko start nebo stop pro rozpoznávání řeči na této stránce, tak to, čeho si nevšimnete, je že tato stránka rovněž otevře další skrytý vyskakovací rámeček pod oknem.


Tohle okénko může čekat, až se hlavní stránka zavře, a pak začít s nasloucháním, aniž by se zeptalo na povolení. Tohle lze udělat i v okně, které jste nikdy neviděli, nikdy jste s ním neinteragovali, a nejspíš jste ani nikdy nevěděli, že tam je,“ píše tato vynašečka.

Video ukazuje to vyskakovací okénko pod oknem prohlížeče a zapisování slov programátorky, když mluví. Tohle okénko lze maskovat jako reklamní rámeček tak, aby uživatelé neměli žádný náznak, že Chrome poslouchá jejich hlasy, ať už je to v telefonu, nebo při mluvení s někým na Skypu, nebo si jen povídá s někým dalším u počítače.