Měsíce se už ozývaly fámy, že Čína staví druhou letadlovou loď. Teď už je to fakt. Reuters s odkazem na čínská a hongkongská média hlásí, že Čína staví svou druhou letadlovou loď, což podle očekávání potrvá šest let. Zatímco se bude tahle stavět, plánuje Čína postavit přinejmenším dvě další, jelikož jejím cílem je mít v blízké budoucnosti čtyři letadlové lodi. Připomínáme, že první letadlová loď této země, Liaoning – loď ze sovětské éry koupená v roce 1998 od Ukrajiny přestrojená v čínské loděnici – bývala dlouho symbolem budování čínského námořnictva, a ta nedávno zažila svou panenskou plavbu do Jihočínského moře, když při jasné demonstraci námořní síly proplula Tchaj-wanskými úžinami.


Liaoning úspěšně podstoupila více než 100 testů včetně těch prověřujících její bojové systémy během cvičení ve sporné oblasti Jihočínského moře minulý měsíc. Toto cvičení u pobřeží ostrova Hainan neznamenalo jen, že Čína poprvé vyslala do Jihočínského moře letadlovou loď, ale také manévrovala s tímto druhem útočné skupiny u vyslaných eskortních lodí US letadlové lodi, uvádí regionální vojenští důstojníci a analytici.

Jelikož byl ale Lioning jen předělávka a nikoliv vlastní čínský výtvor, tak námořnictvo této země spěchalo, aby se zbavilo směšné nálepky, že si umí svou vlajkovou loď opatřit jen „revers-inženýringem“. A tak tu byl tlak na druhou.

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Po dvou desetiletích dvojciferných nárůstů vojenského rozpočtu plánují čínští admirálové vývoj plnocenného námořnictva modrých vod schopného bránit jak rostoucí ekonomické zájmy, tak sporná území v Jihočínském a Východočínském moři.

Úspěšné operace Liaoning o 60 000 tunách jsou prvním krokem toho, o čem si státní média a někteří vojenští experti myslí, že bude nasazení doma postavených letadlových lodí do roku 2020.

V komentářích uváděných na čínských zpravodajských webových stránkách Wang Min, šéf Komunistické strany ze severovýchodní provincie Liaoning, kde ta první letadlová loď sídlí, uvedl, že druhá letadlová loď se staví v přístavním městě Dalian.

Její stavba potrvá asi šest let a Čína bude mít v budoucnu flotilu nejméně čtyřech letadlových lodí, řekl Wang v sobotu členům provinciální legislativy, dodala tato zpráva.

Dalian je ten přístav, kde byla i ta existující letadlová loď přestrojena k použití čínským námořnictvem. [/quote]

Samozřejmě, že jsou tu dost nápadné paralely k budování jaderné výzbroje ze studené války mezi US a SSSR, takže by člověka zajímalo, zda bude uplatněna ta samá strategie ještě jednou, zvláště když člověk uváží, že US samotné také staví tři super-letadlové lodě třídy Ford, CVN-78, 79 a 80.

Nakonec, jak už jsme před tím ukazovali, jsou tu od čínské obrany uniklé fotky té druhé letadlové lodi během stavby.

Nakonec pro ty, co jsou zvědaví na více než jen na flotilu domácích čínských letadlových lodí, jsou tu určité další mapy z poslední kongresové zprávy o rozvoji čínských ozbrojených sil:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com