Nejdříve to byla CSCO, která uvedla vládu (NSA) ve spojitosti se ztrátami u svých hubnoucích výsledků a teď Boeing, považovaný za největšího favorita, přišel o kontrakt za 4,5 miliardy USD na dodávky tryskáčů pro Brazílii, protože podle vyjádření oficiálních činitelů: “Problém s NSA to Američanům překazil.” Místo toho tuto zakázku na 36 nových bitevníků dodaných do roku 2020 vyhrál švédský Saab. Jak hlásí Reuters, jeden americký zdroj blízký vyjednávání řekl, že ať špionáž rozvědčíků dodala americké vládě cokoliv, tak to těžko převáží nad obchodními náklady z odvety. „Stálo to za ty 4 miliardy dolarů?“ ptá se tento zdroj.


Od Reuters ,

[quote align="center" color="#999999"]

Brazílie ve středu udělila kontrakt za 4,5 miliardy USD Saab AB, aby nahradila stárnoucí flotilu tryskových bitevníků, což je pro švédskou společnost překvapivý krok poté, co americké špehování u Brazilců pomohlo se zmařením šancí Boeingu na tuto dohodu.

Kromě nákladů na tyto tryskáče samotné se očekává, že tato dohoda vyvolá další miliardy dolarů v budoucích kontraktech na doplňkové dodávky a služby.

Načasování oznámení po více než desítce let popotahovaček při vyjednáváních zjevně zapojené společnosti zaskočilo jako překvapení.

Až do počátku letošního roku byl Boeing F/A-18 Super Hornet považován za favorita. Ale odveta za špehování americkou Agenturou národní bezpečnosti v Brazílii včetně osobní komunikace presidentky Rousseff vedla Brazílii k závěru, že by neměla důvěřovat americké společnosti.

„Problém NSA to pro Ameriku zruinoval,“ řekl zdroj od brazilské vlády pod podmínkou anonymity.

Americký zdroj blízký vyjednávání řekl, že ať špionáž zpravodajců dodala americké vládě cokoliv, tak to nejspíš nepřeváží nad obchodními náklady z odvety.

„Stálo to za ty 4 miliardy dolarů?“ ptal se zdroj.

„Jsme mírumilovná země, ale nezůstaneme bezbranní,“ řekla ve středu Rousseff na obědě s vedoucími činiteli brazilských vojsk s tím, že oznámení se blíží. „Země o velikosti Brazílie musí být vždy připravena chránit své občany, své dědictví a suverenitu.“[/quote]

Vypadá to tak, že výbuchy do tváře ze špehování NSA teprve začínají…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com