V neděli šli Ukrajinci k volbám, aby zvolili nového presidenta, tři měsíce poté, co byl ten předchozí svržen při ozbrojeném puči. Zde jsou určité jemnější podrobnosti o tomto hlasování, které z toho dělají cosi, co by člověk při volbě hlavy státu neočekával. RT se podívala na podbřišek ukrajinské presidentské kampaně a na lidi, kteří soutěží v této zemi o tak vytoužený nejvyšší úřad.


[quote align="center" color="#999999"]

Fakt 1

Presidentské pravomoci byly značně zredukovány ve prospěch parlamentu hned po kyjevském puči. Oligarcha Petr Porošenko podle předběžných výsledků nejspíš zvítězil. Ale po složení přísahy mu bude v parlamentu chybět jeho vlastní strana, takže může uvíznout s vládními rozhodnutími zablokován stranou Batavščina (Fatherland). Batavščina má silný kontingent poslanců a tu vede Porošenkova hlavní konkurentka Julia Tymošenko.

Fakt 2

Tymošenko v jednom okamžiku během kampaně hrozila, že když zvítězí Porošenko, tak začne nové kolo pouličních protestů. Ty barikády postavené v centru Kyjeva během předchozího kola protivládních protestů ještě nebyly odklizeny, takže všechny potřebné náležitosti pro Majdan v 3. kole jsou pořád připravené.

Fakt 3

Porošenko a Tymošenko jsou jen dva z 21 kandidátů, jejichž jména se objevila na volebních lístcích. Dvaceti třem dalším zakázali kandidovat včetně Sith Lorda Darth Vadera. Sedm kandidátů oznámilo, že odstupují během volební kampaně, zvláště Vitalij Kličko, jedna ze tří hlavních postav opozice během nedávného povstání veřejnosti, který chce být teď zvolen starostou Kyjeva.

Fakt 4

Kampaň byla na Ukrajině poznamenána útoky na některé kandidáty včetně Olega Careva, politika se silnými vazbami na vzpurný východ, kterého zmlátili údajní nacionalističtí aktivisté. Carev je další, který oznámil, že už nemá presidentské ambice.

Fakt 5

Ve čtvrtek kyjevská vojska v přípravě voleb zintenzivnila své útoky na vzdorovité regiony Doněck a Lugansk. Úřadující president Alexandr Turčinov řekl, že tam úřady potřebují „přinést mír a pokoj“. Tento den se ale ukázal být jedním z nekrvavějších v kyjevské konfrontaci s místními ozbrojenými milicemi.

Fakt 6

Samozvané vlády Doněcka a Luganska řekly, že budou volby ve svých odpovídajících regionech bojkotovat. Kyjev je ale bude i tak považovat za platné. Ve skutečnosti budou považovány za platné, i kdyby snad proběhly jen v jediném obvodu. Nové úřady upravily volební zákon, aby odstranily minimální požadovanou účast.

Fakt 7

Lidé, které Kyjev označuje za „separatisty“, nejsou těmi jedinými, kdo na Ukrajině plánuje odmítnout výsledky voleb. I ukrajinská Komunistická strana uvažuje podle jednoho z poslanců o podobném kroku. To může mít spojitost s faktem, že nové úřady uvažují o jejím postavení mimo zákon „za separatistické akce“ – zvláště za kritiku vojenské kampaně na východě – a dokonce i vykopaly všechny její poslance z parlamentního slyšení, kde se předávaly tajné zprávy o kampani. Komunistický vůdce Petr Simoněnko oznámil zrušení presidentské kampaně.

Zástupci ukrajinské Komunistické strany a jejich vůdce Pjotr Simoněnko (R) kladou květiny k Věčnému ohni v kyjevském parku Věčné slávy. (RIA Novosti / Alexandr Maksimenko)

Fakt 8

Ukrajina běžně zakazuje ruským žurnalistům vstup do země, aby referovali o nadcházejících volbách. Akreditace od Centrální volební komise nepomáhá v prokázání hraniční kontrole, že tiskovému nebo televiznímu týmu by se měl dovolit vstup. I španělský a arabský jazykový tým RT byly vykopány, stejně jako týmy televize VGTRK, deníku Kommersant a korespondent rádia Echo pf Moscow, abychom jich jmenovali jen pár. OSCE a organizace lidských práv od puče kritizují Ukrajinu za potlačování svobody projevu.

Fakt 9

Volby bode monitorovat více než 3 600 pozorovatelů z 19 zemí a 19 mezinárodních organizací. Není jasné, kolik z nich, pokud vůbec někteří, budou monitorovat volby na východě, když uvážíme, že tam probíhající vojenské akce Kyjeva. Poprvé v moderní ukrajinské historii Rusko neposlalo žádné pozorovatele, i když některé v Rusku sídlící skupiny lidských práv oznámily, že budou presidentskou kampaň sledovat na dálku.

Fakt 10

Ruští vůdci řekli, že budou respektovat vůli Ukrajinského lidu vyslovenou při volbách a budou spolupracovat s kýmkoliv, kdo je zvolen, zrovna tak, jako Moskva spolupracuje se současnými ukrajinskými úřady. Ruský president Putin před tím řekl, že většina úřadů v Kyjevě je buď nelegitimních, nebo jen částečně legitimních.

[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  globalresearch.ca