Toto jsou strašlivé scény, v nichž jsou dva psi umláceni chechtajícím se davem – včetně dvaceti policistů a čtyřiceti členů bezpečností služby – jednoduše proto, že si zašli do špatné čtvrti. Dva tibetští mastifové si vyšli ze své vesnice a nevinně se objevili v čínském městě, kde jsou velcí psi zakázaní. Vyděšené je pak štval běsnící dav v síle 100 lidí, kamenovali je, než je postřelili, aby je nakonec umlátili rýči. Tyto šokující záběry pobouřily kampanisty za práva zvířat a vyprovokovaly bouřlivé reakce na Twitteru a Facebooku.


Tito dva psi patřili místnímu vesničanovi, který je používal, aby mu pomohli ochránit jeho stádo ovcí. Toho dne jel však pryč na trh a psi se zatoulali, načež skončili v Shinjiazhuang – ve městě v provincii Hebei v severní Číně, a tam jsou zakázaní. Vesničan Dewei Hsieh řekl, že žádný z psů nebyl nebezpečný a byli dobře vycvičení, aby lidem neublížili.

Tento 52letý muž dodal, že ten mladší pes byl v této práci nový, a byl to nejspíš on, kdo podnítil ten výlet z farmy a ten starší pes se prostě přidal. Oba psi se zatoulali doprostřed bytového sídliště, kde překvapili staršího muže. Ten pak začal na zvířata řvát házet po nich cihlami, čímž je zaplašil. Když ti psi utíkali, proběhli malou skupinkou lidí a několik z nich začalo panikařit.

To přivedlo několik strážců od bezpečnostních agentur ze sídliště, aby se do toho vložili, stejně jako i některé přihlížející, kteří přispěchali, aby se přidali ke štvanici na tyto psy.

Policejní mluvčí řekl: „Spolu s členy veřejnosti se té štvanice na psy zúčastnilo asi 40 lidí od bezpečnostních agentur a 20 policistů. Policisté měli zbraně a místní lidé se vybavili rýči. „Ten šedý pes se pokusil ukrýt v nějaké vysoké trávě, policie ho ale vypátrala a šestkrát na něj vystřelili, myslíme si ale, že potom ještě žil, a že byl pak rozsekán lidmi, co do něj sekali rýči. „Tomu černému mastifovi se povedlo schovat se ve stanu používanému k zakrytí nějakého stavebního materiálu, ale i on byl objeven a vyhnán kameny, a jakmile byl venku, tak i do něho sekali rýči a zabili ho.“

Mastifové jsou podle místní vyhlášky považováni za nebezpečné psy a v tomto městě je jejich chov ilegální. Policie nyní říká, že uvažuje o obvinění pana Hsieha za to, že je nedržel pod kontrolou. Ten však říká, že oba psi byli dobře vycvičení, aby nepokousali lidi, a popírá, že by byli nebezpeční.

Mezi tím aktivisté za zvířata kritizovali způsob, jakým byla tato zvířata štvána a pak na veřejnosti ubita, a říkají, že je policie snadno mohla zjistit a počkat na majitele, ať si je vyzvedne. „Ti byli jasně vyděšení a báli se o život,“ vystavil na web jeden člověk, který tuto chmurnou scénu komentoval v čínských médiích.

Paul Littlefair, mezinárodní šéf RSPCA, řekl, že Čína – která v současnosti nemá žádné zákony o krutosti ke zvířatům – začíná k těmto záležitostem přistupovat už daleko seriózněji.

Express Online řekl:

„Čínská vláda chce vyslat poselství, že způsoby, jimiž se zachází se zvířaty, jsou důležité.“

„Tohle se stalo v provinčním městě, kde se lidé takovýchto psů velice bojí.“

„Naštěstí jsou takovéto incidenty odehrávající se ve větších čínských městech už velice vzácné, tam už jsou lidé uvědomělejší ohledně záležitostí týkajících se blaha zvířat.“

Dodal: „Až do velice nedávné doby bylo ubíjení psů k smrti v Číně běžné.“

„Ač je velice skličující vidět, že takovéto věci stále ještě vůbec dějí, u tohoto případu je podstatný rozdíl v tom, že se ho chytla čínská média, a že se o něm uvnitř Číny mluvilo jako o nepřijatelném.“

„Legislativa o blahu zvířat je pořád ještě tak tři až pět let před námi, ale reakce na tento případ dodá na hybnosti apelům na to, aby se s tím něco udělalo.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: express.co.uk