Uruguay se stává první zemí, která legalizuje obchod s marihuanou… Uruguayská vláda doufá, že legalizací prodeje marihuany postihne drogové kartely… Urugayský cannabisový zákon je odrazem liberální minulosti… Uruguay se stane první zemí na světě, která legalizuje pěstování, prodej a spotřebu marihuany. Po téměř 12 hodinách debaty dali senátoři vládou sponzorované předloze zákona své historické konečné schválení. Tento zákon dovolující registrovaným Uruguaycům starším 18 let nakupovat až 40 g této drogy měsíčně by neměl nabýt účinnosti dříve než v dubnu. Vláda doufá, že jí to pomůže v potýkání se s drogovými kartely, kritici ale říkají, že to lidi vystaví této droze. – BBC


Dominantní sociální téma: To je ohromné. Uruguay zasadila ránu prohibici.

Analýza volného trhu: Jsou za legalizací marihuany v Uruguayi úvahy týkající se pokroku v obchodech Monsanta v Jižní Americe?

Významným příznivcem legalizace marihuany v Uruguayi byl George Soros, a Soros je údajně i velkým akcionářem Monsanto. Tohle je z nedávného článku v Guardian vydaného těsně před schválením zákona:

[quote align="center" color="#999999"]

I bohaté země debatující o legalizaci konopí tento zákon sledují, a ten podpořil filantrop George Soros jako „experiment“, který by mohl poskytnout alternativu k selhavší vedené politice USA té vleklé „války s drogami.“[/quote]

Monsanto zjistilo, že v Jižní Americe se mu těžko postupuje. Jeho obchodní praktiky se zpochybňují v Argentině, Ekvádoru a v Uruguayi. A nedávno prohrálo soudní spor v Peru kvůli svým praktikám žalování farmářů, kteří neúmyslně pěstují větrem zanesená semena na jejich vlastní půdu.

Zde je výňatek z Lab.Org Uruguay:

[quote align="center" color="#999999"]

Monsanto nedávno podepsalo dohodu s Národním institutem zemědělského vyšetřování (INIA). „Stalo se to velice potichoučku,“ říká Pablo Galeano z vůdčí nevládní organizace REDES. „Naší prací v REDES je odkrývat tyto případy, a když přijdeme na něco nekalého, prozradit to,“ říká Gleano.[/quote]

Současně s tím, jak Monsanto naráželo v Jižní Americe na rostoucí potíže se svými sójovými produkty, tak tento agrotechnologický koncern rozšiřoval své marihuanové technologie.

Zde je výňatek z ChicagoNow.com:

[quote align="center" color="#999999"]

Je Monsanto připraveno vstoupit do války za medicínskou marihuanu? … Jelikož medicínskou marihuanu už zákony povolují, stává se rozšířenější, takže není žádným překvapením, že si mnozí uvědomují, že z této tradičně ilegální plodiny se dají vydělat legální peníze.

S tím, jak ve vzduchu visí tolik potenciálních dolarů, připravených, kdo si je urve, není žádným překvapením, když vidíme agro-giganta Monsanto, který se možná chystá skočit po prodejích třebas i geneticky modifikované marihuany.

GMO semena od Monsanto jsou geneticky modifikovaná, aby vytvářela rostliny, které jsou odolné k chemickým herbicidům, i tomu nejběžnějšímu běžně známému jako Round-UP. Tyto herbicidy zabíjí všechny jiné rostliny, ale ty geneticky modifikované rostliny jsou schopné herbicidu odolat a jsou schopné vyrůst blíže s jinými tradičními plodinami, čímž rolníkům umožní dosáhnout vyšších výnosů ze stejné výměry půdy.

Tato semena jsou známa jako „Round-Up Ready“ a od farmářů se požaduje, aby si kupovali nová semena pro své plodiny pro každou sezónu. Tato společnost v minulosti vedla žaloby proti malorolníkům, kteří si v minulosti pěstovali rostliny ze semen, která nebyla řádně nakoupena.

V jednom případě dostal farmář rozsudek osmi let vězení za konspirační spiknutí, v němž se dopustil se podvodu na Monsantu, protože si uchoval semena z jedné pěstební sezóny a použil jich v té další, aniž by si koupil od této společnosti nové osivo.

Geneticky upravená semena jsou rovněž v podezření, že sehrála velkou roli při epidemii z roku 2012, která vyhubila kolonie komerčních včel. Během této epidemie vyhynulo téměř 50% celonárodní populace včel s tím, že nejhůře byli postiženi farmáři v Kalifornii. Vzniklo podezření, že ty neonikotinoidy, které se v těchto semenech pěstují, zapříčiňují vymírání včel, když se tyto dostanou do kontaktu s rostlinami, které vyrašily z geneticky upravených semen.

Jelikož je to největší výrobce GMO rostlin, tak se může jevit vstup do lékařské marihuany pro tohoto agro-giganta jako logický další krok. Ameircké laboratoře už používají různé kmeny geneticky modifikovaného cannabis k testování a k výzkumům, a rostoucí poptávka po legálně dosažitelné marihuaně určitě v budoucnu poletí nahoru.

Vypadá to jako by Monsanto bylo v této hře už daleko vepředu kvůli svým výzkumům interferencí RNA. Tato společnost investuje miliony dolarů do nových technologií přezdívaných „RNAi“. Pomocí RNAi lze manipulovat vším od barvy rostliny až po přetvoření rostliny na nestravitelnou pro hmyz.

RNAi by mohlo být využito u medicínské marihuany k vytváření větších, daleko silnějších rostlin, čímž by v podstatě zahnalo zbytek trhu do kouta a překročilo by to legální poptávku po této rostlině. V Kanadě je tento scénář o krok přiblížil realizaci kvůli novému zákonu, který velkým pěstitelům umožní své rostliny distribuovat přes poštovní objednávky… Ač může být vstup do medicínské marihuany vítězným krokem pro akcionáře Monsanta, může se to rovněž stát i silnou základnou k „obeznámenosti s kupujícími“ u koncových spotřebitelů tohoto produktu.[/quote]

Tohle nejsou sdělení, která by se nějak široce líčila, když přijde na legalizaci marihuany v Uruguayi – a samozřejmě i jinde. Zde je více z toho článku v BBC, z něhož byl výňatek výše:

[quote align="center" color="#999999"]

Senátor Roberto Conde při prezentaci tohoto zákona kolegům senátorům řekl, že je to nevyhnutelná reakce na realitu vzhledem k tomu, že „válka“ proti drogám je prohraná. „Máme jako stát povinnost poskytnout konkrétní odpovědi na takovéto otevřené prostory, malé a neproduktivní,“ řekl pan Conde s dodatkem, že Uruguayské hranice kartely zneužívaly k pašování drog do sousedních zemí.

Řekl: „Bývali jsme známí svým perfektním masem a fotbalem, teď nás ale svět sleduje kvůli naší marihuaně.“ Tucty přívrženců zákona navrženého levicovým presidentem Jose Mujica se shromáždily před Kongresem v Montevideu, aby sledovali hlasování.

I uvnitř Senátu byla atmosféra oslavy s tím, že tucty přívrženců presidenta Mujica sledovali téměř 14 hodinovou debatu z divácké galerie. Ale ne všichni byli z toho zákona šťastní. Senátor Pedro Bordaberry z konzervativní Rudé strany řekl BBC, že tato země by se neměla stát „pokusným morčetem pro experiment pana Mujicy.“

V Uruguayi to bylo pro komunitu kuřáků cannabist ohromné vítězství. Stovky mladých lidí se shromáždilo před Kongresem v Montevideu, aby sledovali hlasování na gigantické obrazovce. Mnozí sdílely jointy marihuany se svými přáteli. Oslavovali uprostřed reggae muziky a někteří mávali vějičkami marihuanových listů.[/quote]

Podle zpráv byla marihuana v USA kriminalizována kvůli dvěma mužům: Harry Anslingerovi, řediteli nově založeného amerického Federálního úřadu pro narkotika na počátku 30. let a Williamu Randolf Hearstovi, vlastníkovi obrovského novinového řetězce.

Anslinger potřeboval marihuanu kriminalizovat, aby rozšířil expanzi tohoto úřadu a Hearst s tím rád pomohl, protože měl obrovské investice ve dřevě a chtěl z konkurence odstavit konopný papír.

Teď se ten cyklus zjevně otočil. Monsanto je terčem útoku ohledně svých GMO semen, a tak může potřebovat nový trh k obnově věrohodnosti a dokonce i popularity – jelikož marihuana se určitě ukáže být v mysli veřejnosti daleko vítanější plodinou než sója.

Úsilí Monsanta týkající se marihuany v Uruguayi by možná mohlo pomoci s rozsáhlým vládním zapojením do pěstování, prodeje a marketingu marihuany.

Monsanto se svým talentem na ohýbání menších vlád podle své vůle mohlo v Uruguayi najít pěknou příležitost ke zřízení ještě agresivnějšího obchodního předmostí. Uruguayská vláda bezpochyby bude přinejmenším krátkodobě dominantem produkce marihuany. Tady je, jak ty aspekty nové legalizace, o kterých se moc nereferuje, vysvětluje AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Cílem presidenta Jose Mujica je vyhnat obchodníky s drogami z tohoto byznysu a zredukovat spotřebu vytvořením bezpečného, legálního a transparentního prostředí, v němž stát bedlivě monitoruje každý aspekt používání marihuany od semínka po kouř. To znamená konstrukci a údržbu průmyslu, který je malý, uzavřený a ziskový.

Konečná verze musí dosáhnout delikátní vyváženosti mezi takovými problém jako, jak až silnou marihuanu povolíte, jako určit cenu, kdo to smí pěstovat, jak rozdrtit ilegální pěstitele, jak přesvědčit uživatele, aby si to kupovali od státu míst od dealera, a jak to všechno monitorovat, aniž byste byli vidět jako Velký bratr. Pokud budou ta pravidla buď příliš benevolentní, nebo naopak příliš přísná, tak by celý projekt mohl zkrachovat. [/quote]

Závěr: Funguje v pozadí legalizace v Uruguayi ještě další agenda?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  thedailybell.com