Západní a arabští šéfové špionů se minulý týden slezli na schůzi ve Washingtonu, aby prodiskutovali, jak syrským militantům poskytnout více zbraní a speciálního výcviku. Zpravodajští agenti ze Spojených stát a jejich arabští spojenci na Středním východě připravují tajná opatření pro zvýšení podpory syrským militantům ke svržení syrské vlády.  Západní a arabští šéfové špionů se minulý týden sešli ke schůzce ve Washingtonu, aby prodiskutovali poskytnutí pokročilejších zbraní a speciálního výcviku militantům. Referoval ve svém článku ve středu Wahington Post.


Podle zprávy byl mezi účastníky i ministr vnitra Saúdské Arábie princ Mohammed bin Nayef.

S princem Mohammedem se sešla US národně bezpečnostní poradkyně Susan Rice, aby prodiskutovali strategii podpory militantům.

Nová strategie přichází spolu s tím, jak militanti během uplynulého roku ztrácí půdu pod nohami.

Shromáždění navštívili rovněž zpravodajští šéfové z Turecka, Kataru, Jordánska i jiní spojenci Washingtonu. Většina těchto operací na této schůzi odsouhlasených bude probíhat pod dohledem Centrální zpravodajské služby (CIA).

Obamova administrativa mezi tím údajně reviduje plány pro Sýrii včetně obnovení vojenských možností.

Zpráva od Wall Street Journal uvedla, že Bílý dům znovu uvažuje o těch „vojenských, diplomatických a zpravodajských možnostech“ týkajících se Sýrie, které byly opuštěny ve prospěch prosazení rozhovorů.

„Jak president už objasnil, neustále hledáme, jakými možnostmi bychom mohli krizi v Sýrii vyřešit. Budeme nadále spolupracovat se všemi zainteresovanými stranami, abychom zkoušeli pohnout vpřed diplomatickým řešením,“ řekla mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu Bernadette Meehan.

Sýrie se propadla do občanské války v roce 2011, když se pro-reformní protesty zvrhly do masivního povstání, po němž následovala intervence Západních a regionálních států.

Nepokoje, do nichž se stáhly teroristické skupiny z celé Evropy, Středního východu a Severní Afriky, se rozrostly do jednoho z nejkrvavějších konfliktů nedávné historie.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca