Před dvěma lety CME ohlásilo, že umožňuje obchodní spekulace na USD/CNH (a přenos hedgingových rizik) u zámořských čínských Renminbi. Tento týden na druhé straně světa pár gentlemanů, o kterých kdy slyšelo jen málo lidí, podepsalo dohodu s obrovskými dopady pro globální finanční systém. Bylo to Memorandum o porozumění podepsané zástupci Singapurské burzy a Hong Kongské burzy. Cílem – je zkombinovat své síly při nasazení více finančních produktů denominovaných v čínských renminbi. A to je ohromné… Submitted by Simon Black via Sovereign Man blog,


[quote align="center" color="#999999"]

Hong Kong a Singapur jsou dvěma dominantními finančními centry Asie. Roky vázly ve vzájemném konkurenčním boji dost podobném, jaký je mezi New Yorkem a Londýnem. Takže jejich veřejné partnerství je ohromná věc … je v tom jasný cíl, který před sebou mají.

Souhrnně – finanční ředitelé v Asii v tom vidí nápis na zdi. Vidí, že dolar je v období předsmrtného úpadku a že je jasné, že čínský renminbi začne nabývat ohromného tržního podílu na úkor dolaru. Chtějí si touhle akcí hodně urvat.

Renminbi už předběhl euro a stal se 2. nejpoužívanější měnou světa pro obchodní vypořádávání, jak zveřejnila včerejší zpráva Společnosti pro celosvětovou mezibankovní telekomunikaci (SWIFT).

Zrovna teď má renminbi podíl asi 8,6% na globálním trhu při vypořádávání obchodů. Ovšemže lví podíl na obchodním vypořádání s více než 80% má dolar.

Podívejte se ale prostě na to, jak rychle renminbi vyrostl; v lednu 2012 byl jeho podíl na globálním trhu jen 1,9%. Takže vyrostl téměř pětinásobně za méně než dva roky.

S dnešní dohodou mezi Hong Kongskou a Singapurskou finanční burzou se ten růst nejspíš urychlí.

Jak už jsme diskutovali dříve, dolar má unikátní pozici jednoduše proto, že je dominantní světovou rezervní měnou.

To znamená, že když prodejce rýže ve Vietnamu dělá business s brazilským obchodníkem, uzavřou tu dohodu přes vzájemné vypořádání obchodu v US dolarech … ač ani jeden z těchto národů ve skutečnosti dolary nepoužívá.

Takhle tomu je už od II. světové války jednoduše proto, že existovala dlouhá tradice důvěry ve Spojené státy a neustálý příliv dolarů do celého světa.

Avšak tato důvěra rychle vadne , jelikož obchodníci a banky po celém světě hledají alternativy, a to primárně v čínských renminbi.

Jelikož tržní podíl dolaru v mezinárodním obchodování klesá, znamená to i konec US finančních privilegií. US už nebudou moci jen tak tisknout peníze, aniž by to přineslo zpětné rázy. A jak už se v tomto tvrdě poučily i jiné národy, když tisknete peníze svévolně a zhýrale, a zadlužíte národ až po krk, má to tvrdé následky, které se musí zaplatit.

Krok z minulého týdne mezi Hong Kongem a Singapurem nám poskytuje průhled do této budoucnosti.

Brzy uvidíme více finančních produktů – ropy, zlata, korporátních obligací od firem z Fortune 500 atd. denominovaných v renminbi a obchodovaných v Asii.

A jak obchody v renminbi finančních produktech porostou, bude pro dolar blíže a blíže jeho den zúčtování. Za pár let, až se ta hra rozehraje úplně, tak to bude naprosto zřejmé.

Zrovna tak jako po krachu Lehmana v roce 2008 si budou lidé drbat hlavu a divit se: ‚Jak to, že jsem to neviděl přicházet? Proč jsem nepoznal, že je to hloupý nápad půjčovat miliony dolarů nezaměstnaným a mrtvým lidem?‘

No. Úplně to samé. Lidé se v budoucnosti budou ohlížet a divit se, proč neviděli přicházet kolaps dolaru…, proč nerozpoznali, že to byl hloupý nápad pro nejzadluženější národ historie světa, aby současně s tím kontroloval globální rezervní měnu…

Varovné příznaky jsou přímo před námi. A dohoda z minulého týdne mezi Hong Kongem a Singapurem je zatím jedním z těch nejsilnějších.[/quote]

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com