Spojené státy zažívají „ekonomický kolaps", protože se významné mocnosti jako Čína a Rusko rozhodly nepoužívat na trhu dolar, říká politický analytik. „Americká ekonomika se začíná hroutit. Čína, Rusko a mnoho dalších zemí se odvracejí od používání amerického dolaru na trhu,“ řekl v úterý Linh Dinh během interview s Press TV. „Pokud americký dolar ztratí svůj status rezervní měny, život zde bude mnohem těžší. Nadcházející měsíce ukáží, jak moc je situace zoufalá, takže ty lži budou mnohem více urážlivé pro lidi, kteří musí denně trpět touto situací“, dodal.


Analytik kritizuje americká média pro zatajování pravdy ohledně ekonomické situace.

„Lživá média vypouštějí zprávy o tom, že takzvané oživení nabírá na rychlosti. Nová lež dokonce tvrdí, že se míra nezaměstnanosti snížila o 7 procent, ale to je čirý nesmysl. Popravdě, pouze 47 procent dospělých v USA je zaměstnáno na plný úvazek, a 40 procent pracujích vydělává méně než 20 000 dolarů ročně,“ říká.

„Enormní množství lidí vydělává tak málo, že se musí spoléhat na poukázky na nákup potravin, aby si mohli jídlo opatřit. Mnoho jich navštěvuje „kostelní spižírny“. Znám čtyřčlennou rodinu, v níž dva lidí pracují, jež tohle musí praktikovat. Otec, zaměstnaný na plný úvazek, musí ještě občas prodat krev“, vysvětluje Linh Dinh.

Dále porovnal příjem Američanů s jejich měsíčními výdaji.

„Přestože velké banky dostávají finanční výpomoc a mají rekordní výdělky, platí svým zaměstnancům za přepážkou pouze 12 dolarů za hodinu před zdaněním a lidé pracující za minimální mzdu vydělávají směšných 8 dolarů za hodinu. Někteří dokonce méně. Mezitím se ceny navyšují, obzvlášť u potravin, nájmů a benzínu, ale odhad inflace je také lež,“ řekl.

Poznamenal, že vláda Spojených států „pokračuje ve lhaní, aby oklamala cizince a bohaté Američany kupující akcie. Pokud se zde odehrává nějaké oživení ekonomiky, 47 milionů amerických občanů by nežilo z poukázek na potraviny a rekordně vysoký počet – 1,2 milionů – dětí z amerických veřejných škol by nebylo bez domova.“

„Již v každém státě jsou stanová města. V blízkosti do 100 mil od mého bydliště (tj. zhruba 161 kilometrů) se rozkládá několik stanových měst, v nichž lidé žijí v mrazech a kálí do kbelíků. Zní to snad jako život v takzvané nejlepší zemi na světě?“ ptá se.

„Mezitím se nejbohatší Američané stávají ještě bohatšími, a to všechno díky vládě, která slouží pouze nejbohatším, zatímco maskují svá selhání a zradu obyčejných Američanů lhaním, a to denně,“ prohlásil na závěr.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj:  presstv.ir