Tisíce demonstrantů v Thajsku se vydaly dnes k americké ambasádě a sídlu vládnoucí strany. S protivládními hesly pochodovaly po jedné z hlavních ulic Bangkoku. Dříve se demonstrantům podařilo probojovat se k štábu thajské armády. Podle očitých svědků obklíčili budovu a chtěli zjistit, na čí straně jsou vojáci. Armádní velení již prohlásilo, že nepodpoří žádnou stranu.


Došlo k prvním střetům mezi demonstranty podporujícími vládu a příslušníky opozice, která požaduje odstoupení premiéra. V současné době se ví o třech zraněných. Od počátku rozsáhlých protestů v Thajsku se jedná o první případ, kdy se objevilo otevřené pouliční násilí.

Foto: Wassana Nanuam

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval všechny strany konfliktu v Thajsku, aby se zdržely použití násilí.

„Generální tajemník vyzývá všechny strany, aby projevily maximální zdrženlivost a nepoužívaly násilí, aby respektovaly zákon a lidská práva“, prohlásil Pan Ki-munův tiskový tajemník Martin Nesirky.

[quote align="center" color="#999999"]

Thajci, kteří přišli, aby protestovali proti agentovi Wall Streetu Thaksinovi Shinawatrovi, neprotestují proti němu proto, že by k němu schvalovali nějakou alternativu. Naopak – kdokoliv, kdo převezme jeho místo a místo v jeho politické mašinérii, bude mít stejně neobhajitelný mandát, k tomu, aby si dělat, co chce s národem, jeho zdroji a jeho lidmi, jako Thaksin. A když a až bude Thaksin a jeho rakovinná politická mašinérie, kterou vytvořil pomocí zahraničního financování a expertů, v thajském politickém prostředí vyhubena, bude se sem muset uvést něco úplně nového, pokud má být dosaženo nějakého pokroku. Více ZDE .[/quote]