Kometě ISON se sice nepovedlo Slunce obletět, ale vědci říkají, že zprávy o jejím zániku „byly silně přehnané.“  Astronomové sledující to, co doufají, že by mohlo být „kometou století“ říkají, že něco z ní mohlo blízké setkání se Sluncem přežít. Nejdříve bylo ohlášeno, že jádro a ocas komety ISON zničilo sluneční záření a slapové síly, ale Evropská kosmická agentura (ESA) řekla, že „její příběh má pokračování.“


V pátek agentura vystavila tweet: „Vypadá to, že zprávy o zániku ISONu byly silně přehnané.“  Poslední obrázky, že ukazují rozzářený kus komety, což zvedlo vlnu nadšení.

Kometa ISON se řítí ke Slunci rychlostí 1 355 380 km/h. Foto: SOHO

Na obrázku NASA ze Solar Dynamics Observatory nebylo po ISONu ani vidu ani slechu

Těžko zjistit, co se vlastně stalo, ale experti říkají, se uvolňují plyny a prach, takže jí možná zase doroste ocas. Jestli ji bude vidět na noční obloze, na to je zatím moc brzy, aby to už někdo věděl, ani aby věděl, jak bude jasná, nebo jak dlouho ještě vydrží.

Kometa ISON, která se řítila vesmírem rychlostí 1 355 380 km/h měla včera v noci 6:37 večer britského času přeletět 1 170 920 km nad povrchem této hvězdy.

Čekalo se, že se utká s teplotami asi 2 700°C a intenzivním náporem gravitace, která ji vymrští jako sluneční prak.

Kometa ISON se řítí ke slunci rychlostí 1 355 380 km/h. Foto: ESA/Nasa/SOHO/SDO

Ve čtvrtek řekl mluvčí NASA Solar Dynamics Observatory (SDO): „Nemyslíme si, že přežila, protože nevidíme žádný nový prach.“

„Myslíme si tedy, že se rozlámala a odpařila…“

Kometě ISON s oficiálním názvem C/2012 S1 dával Carey Lesse z US Johns Hopkins Applied Physics Laboratory 30% šanci na přežití. Kometa je zmrzlá koule kosmického prachu, který zbyl po formování hvězdy a planet před více než čtyřmi miliardami let.

ISON spatřená v pětiminutové expozici z Marshall Space Flight Center

Když se dostane do blízkosti horké hvězdy, jako je Slunce, tak může její ledové jádro roztát. Pokud by se kometa snad úplně rozpadla, tak vědci doufají, že by mohli spatřit její vnitřek, což by jim umožnilo lepší poznání jejího složení a poskytlo vodítka ke zkoumání někdejšího formování sluneční soustavy.

Kometa byla objevena loni, když dva amatérští astronomové použili ruského systému k vyhodnocování kosmických pozorování International Scientific Optical Network čili ISON.

Sekvence, které byly považovány za záběry ze zániku:

 

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: sky.com