Papež František ve čtvrtek vyjádřil nové znepokojení nad situací, s jakou se potýkají „křesťané, kteří zvláště utrpěli důsledky napětí a konfliktů v mnoha částech Středního východu.“ „Sýrie, Irák Egypt a další oblasti Svaté země občas přetékají slzami,“ řekl ve Vatikánu shromáždění vůdců církví Východního ritu, které mají vazby na Římskokatolickou církev. „Nevzdáme se, abychom ponechali Střední východ bez křesťanů, kteří po dva tisíce let vyznávali jméno Ježíše jako plnoprávní občané v sociálním, kulturním a náboženském životě národů, k nimž náleží,“ řekl.


[quote align="left" color="#999999"]

Iráčtí křesťané se účastní mše v chaldejském kostele Mar Youssif v Bagdádu letos na Velikonoční neděli. (photo credit: AP Photo/ Karim Kadim) [/quote]

Papež apelovat na „respektování práva každého na důstojný život a svobodné vyznání své víry.“

Rovněž řekl, že „nepoleví, dokud budou muži a ženy jakéhokoliv vyznání omezováni ve své důstojnosti, zbavováni základních životních nezbytností, olupováni o budoucnost, nuceni k postavení uprchlíků a žadatelů o azyl.“

Potížím, s nimiž se střetávají středovýchodní křesťané, se podle očekávání dostane prominentní naléhavosti, až se papež v pondělí setká s presidentem Vladimirem Putinem, až tento ruský vůdce navštíví Itálii.

Ruská Pravoslavná církev v poslední době posílila své vazby s ohroženými středovýchodními církvemi a Putinův úřad koncem minulého měsíce řekl, že Rusko uvažuje o udělení občanství asi 50 000 syrských křesťanů, kteří u nich hledají útočiště.

Komentáře papeže Františka upozornily na útrapy křesťanské menšiny vystavené útokům muslimských extremistů po celém Středním východě a zvláště v těch třech zmíněných zemích.

Exodus křesťanů z Iráku během posledního desetiletí velikost této komunity skládající se z Chaldejců, Syrských katolíků, Assyřanů, evangelíků a dalších ořezal tak, že to vyvolalo strach, se díváme na vyhynutí přítomnosti tamního křesťanství.

[quote align="right" color="#999999"]

Egyptská koptská žena se modlí v kostele 6. srpna 2013 vypáleném radikálními islamisty u Assiutu jižně od Káhiry. (AP Photo/Manu Brabo) [/quote]

V roce 2011 svržení Mubarakova režimu zhoršilo tamní už těžkou situaci pro menšinu egyptských Koptů, kteří se pak letos potýkali s vlnou násilí z rukou islamistů, rozzuřených kvůli vojenskému odstranění administrativy Muslimského bratrstva.

Během Syrské občanské války se řečtí, arménští a syrští Pravoslavní křesťané potýkají s krizí bezprecedentních rozměrů, když váznou mezi válčícími stranami a jsou konkrétně cílem radikálních islamistů mezi proti-assadovskými rebely.

V jednom z posledních incidentů se minulý týden dělostřelectvo rebelů zaměřilo na dvě školy na křesťanském předměstí Damašku, přičemž zabili pět dětí a řidiče školního autobusu se spoustou dalších zraněných.

 

‚Zastavte únosy, mučení a vraždění‘

Skupina obhájců náboženské svobody Open Doors USA doufá, že se jí povede sebrat půl milionu podpisů na petici k vyslání Spojených národů to tří týdnů s naléháním na mezinárodní komunitu, aby jednala k ochraně všech Syřanů, včetně zranitelných křesťanských komunit.

Tato petice naléhá na ty s vlivem a mocí, aby udělali vše, co je možné k ochraně všech lidí v Sýrii; k zabezpečení křesťanské komunity „a zvláště k zastavení útoků, únosů, mučení a zabíjení křesťanů extremisty a zločinnými skupinami;“ aby se umožnilo, že křesťané tam zůstanou, nebo se bezpečně vrátí do svých domovů; aby se zabezpečila jejich práva na vyznání v míru a bezpečí; a aby se zřídila nová Sýrie, která respektuje náboženskou svobodu pro všechny.

Open Doors říká, že tuto organizaci oslovili syrští pastoři a požádali ji, aby za ně promlouvala. Podepsání této petice je „praktický způsob k podpoře syrské církve v hodinách nejnaléhavější potřeby.“

Tato petice bude 10. prosince doručena pěti stálým členům Rady bezpečnosti OSN – tj. v den, který je označován jako Den lidských práv OSN – a bude doprovázena prezentacemi v zemích po celém světě.

„Podepsání této petice může znamenat ohromný rozdíl pro život milionů, které trpí v jedné z nejhorších lidských krizí během našich životů,“ řekl president Open Doors USA president a CEO David Curry. „Open Doors v současnosti pomáhá s dodávkami pomocného materiálu, ale také apelujeme na naše spolu-následníky Ježíše na nejvyšších vládních úrovních.“

Poznámka překladatele: Osobně považuji iniciativu Open Doors za jeden z nejodpornějších pokusů o zaprodání syrských křesťanů al-Kaiídě pod ušlechtile se tvářící záminkou pomocí vyslání sil, které by syrské vládě měly zamezit v ochraně křesťanů a vyhnání žoldnéřů sunnitských teokracií.

Zdejší článek obsahující i zmínky o tom, že papež intervenoval proti zaprodání syrských křesťanů al-Kaiídě pomocí válečné kampaně NATO na straně wahhábitských teokracií a hrozil exkomunikací Hollandovi za jeho zanícenou snahu o skoncování s dvoutisíciletou přítomností křesťanů v Levantě: 

Patrick Goodenough

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  cnsnews.com