Polsko požádalo Evropský soud pro lidská práva, aby zakázal přítomnost médií a veřejnosti během příštího přelíčení týkajícího se spoluviny Polska na programu CIA „mimořádného vydávání“, v jehož rámci podezřelí z terorismu dopravováni do tajných věznic na celém světě. Veřejné přelíčení ve francouzském Strasbourgu, plánované na 3. prosince, bude prvním, kde budou zkoumány argumenty a obvinění, že polská vláda umožňovala CIA provozovat věznici pro podezřelé bojovníky Al-Káidy v Polsku.


Žádost o soukromé přelíčení „bude soudem brzy přezkoumána“, řekl mluvčí soudu Reuters.

Polsko jako důvod, proč chce, aby přelíčení zůstalo tajným, uvedlo obavy o národní bezpečnost. Polská vláda sdělení nekomentovala.

Polská skupina ochránců lidských práv požadavek na utajení kritizovala a uvedla, že veřejnost si zaslouží vědět, jestli Polsko umožnilo CIA ukrývat vězně před americkým soudním systémem.

„Měli bychom mít právo posoudit tento případ veřejně,“ řekl Adam Bodnar, vice-prezident varšavské Helsinské nadace pro lidská práva. „Nevidím pro utajení důvod.“

Bodnar dodal, že většina důkazů týkajících se údajné věznice CIA již byla zveřejněna a jejich utajování je nyní bezpředmětné. Jeho organizace pomáhala odkrývat důkazy o spolupráci Polska s touto agenturou.

Bývalý prezident George Bush existenci tajných zadržovacích středisek, či „černých zařízení“, provozovaných CIA přiznal 6. září 2006 – téměř rok poté, co byla poprvé odhalena médii a nevládními organizacemi.

Polsko začalo vlastní tajné vyšetřování obvinění souvisejících s těmito věznicemi v r. 2008. Počátkem r. 2012 kancelář polského vrchního státního zástupce začala vyšetřovat bývalého šéfa polské tajné služby Zbigniewa Siemiatkowskiho, který byl v březnu 2012 obviněn z napomáhání vytváření těchto údajných věznic CIA.

Podezřelí bojovníci Al-Káidy uvedli, že byli po zadržení CIA mučeni.

Případ byl Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR) předložen právníky Abu Zubaydy a Ab dal-Rahima al-Nashiri, kdy jsou nyní oba ve vazbě na Guantanamu a čekají na obvinění.

Tito muži uvádí, že byli uneseni a drženi CIA ve výcvikovém zařízení této tajné služby poblíž Stare Kiejkuty na severovýchodě Polska. Tam byli podezřelí „násilím uklizeni a byli vystavováni mučení, v letech 2002 až 2005“, uvedla Amnesty International.

[quote align="right" color="#999999"]

[/quote]

Nashiri tvrdí, že v zařízení v Polsku byli vystavováni mučení, či „vyspělým výslechovým technikám“ a dalšímu krutému zacházení, „jako „simulovaným popravám“ střelnou zbraní a hrozbám sexuálními útoky na jejich rodinné příslušníky“, uvedla Amnesty.

Zubaydah byl za svého pobytu v tajné věznici CIA vystaven simulovanému topení 83krát během jednoho měsíce.

Nashiri a Zubaydah jsou také uvedeni jako subjekty polského vlastního vyšetřování – které probíhá mimo případ evropského soudu – spolu s nedávno začleněným třetím mužem, Jemencem Walidem Bin Attashem.

Polští představitelé tvrdí, že v zemi věznice CIA nebyly, ačkoliv připouští, že v letech 2002 a 2003 přistávala letadla CIA na odlehlém letišti poblíž údajné věznice na severu Polska.

Existence takové tajné věznice na území země porušuje Evropskou konvenci o lidských právech a Úmluvu OSN o zákazu učení, kterými jsou vázány všechny členské státy Evropské unie.

Polská vláda uvedla, že by dala přednost, aby před zahájením projednávání případu u evropského soudu bylo dokončeno její vlastní vyšetřování. Ale aktivisté za lidská práva a právníci zadržených řekli, že polské vyšetřování se zpomalilo, aby se vláda vyhnula ztrapnění, ačkoliv žalobci taková obvinění odmítají.

Zdroj:  zvedavec.org , Překlad:  rt.com