Syrské zvláštní služby popřely zprávy z médií o tom, že byla zničena základna sil protivzdušné obrany u Latakii na středomořském pobřeží republiky. „Je to lež a provokace“, prohlásil zástupce syrských zvláštních služeb. Před tím opoziční weby potvrdily, že slyšely v noci ze středy na čtvrtek silný výbuch nedaleko města Jableh (kde je základna protivzdušné obrany), které se nachází nedaleko hlavního syrského mořského přístavu.


List Yedioth Ahronoth vyslovil předpoklad, že raketový úder na základnu byl zasazen z lodě izraelského válečného námořnictva. Armádní velení a nejvyšší izraelské vedení obyčejně zprávy o podobných vojenských operacích nekomentují.

 

Syrská armáda obsadila město rebelů

Syrská vládní vojska obsadila město Safíra na severu země, které ozbrojenci více jak rok kontrolovali. Operace byla úspěšně završena po třech týdnech aktivních bojů s povstalci, uvádí místní média. Zástupci opozice tuto informaci potvrdili. Jak zároveň dodali, ozbrojenci opustili město pod silnou palbou vládních vojsk.

Podle informací agentury AP, v Safíře se může nacházet jeden ze dvou chemických objektů, které se nepodařilo expertům OPCW navštívit.

Zdroj:  czech.ruvr.ru