Letos v létě se na stránky novin nedostaly zdaleka všechny zprávy, které jsou s to vážně ovlivnit světovou geopolitickou situaci, míní francouzský server Slate.fr. Navrhl vlastní pětku významných událostí. [quote align="center" color="#999999"] Pád cen ropy


Ceny ropy poklesly letos v létě na nejnižší bod za celý rok. K pádu došlo během války na Blízkém Východě a na Ukrajině a zavedení sankcí proti Rusku, tedy v době, kdy měly ceny ropy naopak stoupnout.

Znamená to, že energetická revoluce v USA již začala ovlivňovat světovou dynamiku. USA předstihly Saúdskou Arábii a Rusko a staly se největším výrobcem ropy na světě. Zároveň je světová ekonomika oslabená, není s to zajistit stejnou poptávku po nosičích energie, jak tomu bylo do roku 2008.

Letos v létě jsme se stali svědky vzniku nového energetického řádu.

Nejsilnější sucho v Americe

Během tří posledních let nemají na západě USA, v Mexiku a Centrální Americe dostatečné množství srážek. V létě zavládlo sucho na 60% území Kalifornie. Přijde to stát na 2,2 miliardy dolarů, o čemž svědčí průzkum Kalifornské univerzity.

Pád evropské ekonomiky

Ekonomický vzestup v Evropě, dosažený s obrovskými potížemi, je téměř zmařen. V prvním pololetí zůstala hospodářská činnost ve Francii na stejné úrovni, kdežto v Německu a Itálii začala klesat.

Evropská Centrální banka hodlá aktivně stimulovat ekonomiku eurozóny. Jenže moc toho sama nesvede. Chce to strukturální reformy a změnu daňové politiky. Hodně se o tom mluví, ale dosud nebylo nic uděláno.

Nad Evropou znovu vznikla hrozba defaultu.

Vzlet Federiky Mogerini

V listopadu má Federika Mogeriniová vystřídat Catherine Ashtonovou na postu vysoké komisařky EU pro zahraničí a bezpečnost. V této funkci má paní Mogeriniová, která pouhé půl roku pracovala jako italská ministryně zahraničí, jednat o nebezpečných situacích v různých zemích a regionech: Rusku, Ukrajině, Íránu, Severní Africe, Blízkém Východě.

V ětšina expertů se domnívá, že zvolení Federiky Mogeriniové svědčí o absenci v Evropě zájmu o mezinárodní zahraniční politiku. Autorita paní Mogeriniové zjevně nestačí na to, aby zabránila každému z ministrů zahraničí dát na první místo zájmy jeho vlastní země.

Letecká katastrofa, která může změnit budoucnost Brazílie

Uchazeč o post prezidenta Brazílie Eduardo Campos zahynul 13. srpna, kdy jeho letadlo havarovalo během přistání v státě Sao Paolo.

Do této chvíle bylo vítězství nynější prezidentky Dilmy Rousseffové v říjnových volbách prakticky předurčené, což by umožnilo elitě, vládnoucí v zemi od roku 2003, aby zůstala u moci 4 další roky.

Avšak místo Rousseffové v žebříčku popularity značně pokleslo, kdy místo Campose obsadila jeho kandidátka na post viceprezidenta Marina Silva. Ta má moc šancí, aby porazila Rousseffovou. Stane-li se to, může se v Brazílii hodně toho změnit.

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru