Americký úřad oficiálně potvrdil, že vypínání telefonů a tabletů při startu letadla je zbytečné. Regulační úřad FAA vydal nové nařízení, které umožní aerolinkám zmírnit pravidla užívání elektroniky na palubě letadla. Doposud museli pasažéři zcela vypnout všechna elektronická zařízení. Nové nařízení umožňuje, aby se menší zařízení jen přepnuli do takzvaného leteckého režimu. Při něm je zařízení nadále funkční, nevysílá však žádné bezdrátové signály. Znamená to, že během startu se nadále nebude dát telefonovat ani používat internet.


Pasažéři však budou moci poslouchat hudbu nebo si číst elektronické knihy. Laptopy, tablety, čtečky a další elektronické přístroje budou moci využívat po celou dobu letu – i při vzletu a přistání.

Nařízení platí okamžitě, ale očekává se, že se novými pravidly začnou aerolinky řídit od začátku nového roku.

"Díky rozdílnému složení flotil a pracovních postupů se rychlost zavádění bude lišit. Agentura však předpokládá, že mnoho aerolinek prokáže FAA bezpečnost používání zařízení v leteckém režimu před koncem roku," uvedla FAA v prohlášení.

Pro zrušení regulace tlačí výrobci elektroniky i dopravní společnosti již několik let. Rozhodnutí FAA přichází měsíc poté, když bylo omezení označeno za nesmyslné.

Zdroj:  faa.gov