Francie apeluje na vysvětlení „nepřijatelných“ a „šokujících“ zpráv o špehování francouzských občanů NSA. Uniklé dokumenty odhalily, že tato špionážní agentura zaznamenávala miliony telefonních hovorů a monitorovala jak politiky, tak vysoce profilované lidi z byznysu. Ameircký velvyslanec ve Francii Charles Rivkin byl v pondělí ráno předvolán na francouzské ministerstvo zahraničí, aby se zodpovídal z domněnek o špionáži.


„Okamžitě jsem předvolal amerického velvyslance a přijat bude dnes ráno v Quai d’Orsay (francouzské ministerstvo zahraničí),“ řekl tisku francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Dodal, že „musíme rychle zajistit, že tyto praktiky se už nebudou opakovat.“

Navíc ministr vnitra Manuel Valls s odkazy na zprávy z francouzského listu Le Monde promluvil v národní televizi proti špehovacím praktikám USA.

„Odhalení z Le Monde jsou šokující a v nadcházejících hodinách požádáme americké úřady o adekvátní vysvětlení,“ řekl Valls v televizním kanálu Europe 1.

Uchýlil se k prohlášení, že je naprosto nepřijatelné, aby ve Francii prováděla špionáž cizí země.

Velvyslanec Rivkin se v pondělí ráno zdržel komentáře k domněnkám o špehování a řekl Reuters, že americko-francouzské vztahy „jsou nejlepší za celé generace.“

Le Monde v reportáži založené na bezpečnostním úniku od bývalého pracovníka CIA Edwarda Snowdena odhalil, že NSA u nich mezi 10. prosincem 2012 a 8. lednem 2013 zaznamenala 70,3 milionů telefonních hovorů.

NSA údajně prováděla svou špionáž ve Francii pomocí programu zvaného ‚US-985D‘, který je schopen odposlechnout konkrétně vybrané telefonní hovory a textové zprávy podle použitých klíčových slov.

Le Monde navíc také napsal, že má důvody věřit, že tohle špehování se neomezuje jen na občany podezřelé ze zapojení do terorismu. Podle dat odhalených Snowdenem NSA rovněž odposlouchává politiky a prominentní osobnosti byznysu.

Tyto noviny neposkytly žádné náznaky k identifikaci těchto vysoce profilovaných lidí.

Francie není jediným národem EU, co je cílem dohledu NSA. I německá vláda tuhle záležitost s USA probírala, když vyšlo najevo, že NSA se napichuje na telefonní linky a zaznamenává elektronická data z této země.

EU v pondělí přijme kroky k zamezení amerického dolování dat při hlasování o změně předpisů o ochraně dat. Očekává se, že Komise občanských svobod Evropského parlamentu v této záležitosti vydá rozhodnutí o pokutách za porušení EU ochrany dat.

USA trvají na tom, že jejich špionážní aktivity jsou v zájmu národní bezpečnosti zemí a chrání proti terorismu. Nicméně Snowdenovy úniky odhalené reportérem Guardian Glenn Greenwaldem ukázaly, že NSA monitorovala brazilský státem vlastněný gigantický podnik Petrobras a infiltrovala elektronickou komunikaci prezidentů Brazílie a Mexika.

 

‚Investiční prospěch‘

Mexiko rovněž požádalo o vysvětlení ke zprávám uvolněným Der Spiegel o rozsáhlém špehování vrcholných mexických činitelů a politiků.

Der Spiegel odhalil, že bývalý prezident Felipe Calderon byl rovněž cílem špionáže NSA. S odkazem na utajenou vnitřní zprávu uvedl, že USA monitorují „diplomatickou, ekonomickou a vůdcovskou komunikaci, což jim trvale poskytuje vhled do mexického politického systému a jeho vnitřní stability.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com