Proti Obamově administrativě se obrací jak vládní analytici, tak lidé. V sobotu promluvil Obama k veřejnosti z Růžové zahrady Bílého domu. Potvrdil záměr Spojených států použít proti Sýrii sílu, čeká však údajně kvůli posílení vojenských akcí, dokud Kongres nebude moci o této otázce vést debatu a hlasovat. „Mluvčí Sněmovny John Boehner (R-Ohio) v sobotu řekl, že očekává, že Sněmovna bude o těchto opatřeních uvažovat v týdnu od 9. září,“ hlásí The Hill. Obama přiznává, že má pravomoc postupovat sólově, překvapivě ale uvedl, že je pro zemi důležité, aby se o vojenské intervenci debatovalo.


„Budu usilovat o autorizaci k použití síly od zástupců amerického lidu v Kongresu. Země bude silnější, když tento kurz přijmeme a naše akce budou efektivnější,“ řekl Obama.

Tímto svým postojem nejspíš reaguje na nesčetné světové spojence a vládní činitele, kteří rozhodně vyjádřili svůj odpor k vojenskému zapojení do Sýrie.

Právě tak, jak v článku nadepsaném Amerika je totálně diskreditovaná napsal Dr. Paul Craig Roberts své hodnocení, že tohle je největší diplomatické zhroucení v americké historii.

Ve své zprávě uznává, že teď spočívá největší nebezpečí v tom, že Bílý dům může zkusit zinscenovat něco jiného, aby tím dotlačil nepřesvědčeno veřejnost k válce se Sýrií.

„Zbytek světa dospěl k názoru, že se vyhne Washingtonské honičce za válkou, když neexistují žádné důkazy,“ píše Roberts.