Během přehlídky k výročí íránsko-irácké války předvedla armáda střely schopné zasáhnout Izrael a americké základny. Prezident Rohani říká, že je připraven k rozhovorům se Západem a že Izrael ‚pošlapal všechny mezinárodní dohody o zbraní hromadného ničení‘. Írán v neděli na přehlídce předvedl 30 střel s nominálním dosahem 2 000 kilometrů, je to poprvé, kdy jich předvedl tolik. Tyto střely mají deklarovanou schopnost zasáhnout izraelské cíle. Írán je předvedl při přehlídce k výročí propuknutí íránsko-irácké války z let 1980-88 12 raket Sejil a 18 Ghadr. Deklarovaný dosah obou střel nejenže klade do jejich dosahu Izrael, ale i americké základny v Zálivu.


Íránský prezident Hassan Rohani na přehlídce promluvil v předvečer své cesty do New Yorku k účasti na Valném shromáždění OSN a vyhlásil připravenost své země k rozhovorům se Západem o jejich sporném jaderném problému.

V červnu zvolený Rohani sliboval novou ochotu diplomaticky se spojit se světem a řekl, že tato cesta může být šancí na start nového kola jaderných vyjednávání.

Jak Rohani a prezident Barack Obama plánují navštívit výroční schůzi Valného shromáždění příští týden, čímž vzniká možnost k první výměně mezi americkým a íránským vůdcem za více než tři desetiletí.

Vojska Revolučních gard během této přehlídky (Foto: EPA)

„Íránský národ je připraven k vyjednávání a k rozhovorům se Západem,“ řekl Rohani.

Prezident slíbil, že skoncuje s bombastickým přístupem, který upřednostňoval jeho předchůdce Mahmoud Ahmadinejad, avšak nadále tvrdil, že pozice Teheránu je taková, že má právo provádět ty jaderné aktivity, ze kterých má Západ strach, že by mohlo jít o krok k vývoji jaderných zbraní, zvláště obohacování uranu. Írán říká, že jeho program je mírový, zaměřený na takové účely jako výzkum léčení rakoviny, a že obohacování je nezbytné k takovým účelům, jako je pohon reaktorů.

Írán a Spojené státy jsou rovněž ve při kvůli občanské válce v Sýrii. Teherán podporuje prezidenta Bášara Asada, zatímco Washington podporuje rebely, co ho zkouší svrhnout.