Saúdská Arábie během nouzového zasedání jejich ministrů zahraničí v Egyptě naléhá na ostatní národy Arabské ligy, aby našly řešení, jak se potýkat s Íránskou agresí. Toto shromáždění Arabské ligy bylo v neděli svoláno do Káhiry na žádost Saúdské Arábie s cílem protlačit v Radě bezpečnosti Spojených národů rezoluci proti Teheránu.


„Nemůžeme nečinně stát tváří v tvář Íránské agresi,“ řekl saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir shromážděným činitelům.

Ahmed Aboul-Ghit, šéf Arabské ligy, řekl, že plánují „informovat Radu bezpečnosti OSN“ o íránské politice destabilizace tohoto regionu.“ Obvinil Írán z podněcování sektářství a z vývoje potenciálně destabilizujících raketových technologií.

„Nedospěli jsme k rozhodnutí požádat Radu bezpečnosti, aby se sešla, ale jen to radě oznamujeme, i když možná v další fázi bychom se mohli sejít, abychom vyzvali ke schůzi Rady bezpečnosti a předložili koncept arabské rezoluce (proti Íránu),“ řekl Aboul-Gheit. Dodal, že „íránská hrozba už překročila všechny meze a tlačí tento region do propasti.“

Press TV hlásí:

Mezitím izraelský ministr vojenských záležitostí pozdvihl ruku k přátelství s arabskými zeměmi, kdy je vyzval, aby zformovaly alianci proti Íránu.

Avigdor Lieberman na svou Facebookovou stránku v sobotu napsal, že region Středního východu teď vyžaduje anti-íránskou koalici.

Adel al-Jubeir během summitu Arabské ligy zopakoval obvinění Rijádu, že to Írán vyzbrojuje jemenské hnutí Ansarullah, které vzdoruje vražedné agresi jeho království proti této zemi.

V neděli řekl Radou bezpečnosti OSN jmenovaný panel, že neexistují žádné důkazy na podporu tvrzení Saúdské Arábie, že raketa převezená k jemenským bojovníkům Houthi byla z vnějších zdrojů.

Jubeir rovněž tvrdil, že Írán může za nedávný výbuch ropovodu v Bahrainu.

V pátek Írán zavrhl tato nedávná obvinění spojující tuto Islámskou republiku s požárem ropovodu u bahrajnské metropole Manama, kdy mluvčí iránského ministerstva zahraničí Bahram Qassemi vehementně taková obvinění zavrhl jako „klamné iluze.“

Írán už při četných příležitostech zavrhl všechna saúdskoarabská obvinění jako neopodstatněná, naposledy toho dne, kdy íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif kritizoval Saúdy za prosazování politiky zaměřené na vyvolávání rozkolů mezi státy tohoto regionu.

Uvedl, že zatímco Saúdská Arábie obviňuje Írán z kroků k destabilizaci tohoto regionu, tak sama v tomto regionu živí terorismus, vede válku v Jemenu a podněcuje krizi v Libanonu.

Je podezřelé, že libanonský ministr zahraničí Gebran Bassil na tomto nouzovém zasedání Arabské ligy chyběl.

Zdroj: presstv.com