USA pravděpodobně posuzují plán velké vojenské operace v Sýrii a nehodlají se omezit na „zdrženlivé, přesně zaměřené akce,“ o kterých mluvil před několika dny Barack Obama. Jak řekl bývalý náměstek náčelníka štábu americké armády Jack Keane, Obama osobně sdělil pozvaným senátorům v pondělí do Bílého domu, že Washington chystá způsobení značných škod silám Bašára Asada, podpoří-li tuto operaci Kongres. Podle Jacka Keana plánuje americká vláda rovněž posílení pomoci některým skupinám syrských povstalců.


Snaha prezidenta Baracka Obamy přesvědčit Kongres, aby podpořil jeho plán útoku na Sýrii, se setkal s nedůvěrou zákonodárců z jeho vlastní Demokratické strany, kteří vyjádřili obavy, že Spojené státy započnou nový vleklý konflikt na Blízkém východě.

Nepodpoří-li americký Kongres návrh prezidenta Baracka Obamy ohledně vojenské operace v Sýrii, bude to katastrofa, prohlásil senátor republikán John McCain.

Senátor rovněž prohlásil, že schůzka s prezidentem vzbudila v něm optimismus, avšak administrativa má ještě hodně udělat pro zajištění schválení rezoluce kongresmany.

Zdroj:  czech.ruvr.ru