Mnohé z těch úniků o americkém úderu naplánovaném na Sýrii s bohatým přílivem překvapivě konkrétních informací o dispozicích a možných cílech lodí byl sice autorizován jako způsob, jakým prezident Obama signalizuje omezený rozsah operací jak přátelům, tak nepřátelům. Ale četné z úniků byly rozhodně neautorizované – a podle zdrojů Obamovy administrativy, nejspíš vyvěrají z pentagonské byrokracie, která není tak moc nadšená vyhlídkou na útok, jako řekněme ministerstvo zahraničí, Rada národní bezpečnosti či Obama sám.


Jsou „hluboce neochotní“ popsal ty z nich kanoucí pochyby West Winger.

„Je třeba jim zavřít —,“ řekl bývalý činitel administrativy. „Tohle je trapné. Kdo kdy před útokem slyšel tolika vykecávání? Tohle je bizarní.“

Podívejte se, jak se John McCain vzteká nad úniky kolem Sýrie:

Jasným příkladem byla čtvrteční zpráva Washington Post, v níž současní a bývalí důstojníci uváděli své obavy nad Sýrií.

[quote align="center" color="#999999"]

„Nemohu uvěřit, že o tom prezident vůbec uvažuje,“ řekl jeden z důstojníků, který jako většina důstojníků, s nimiž bylo pro tento článek interview, mluvil pod podmínkou anonymity, protože vojenský personál se zdráhá kritizovat tvůrce politik, když se plánují vojenské kampaně. „V posledních 10 letech jsme bojovali ve válkách s povstalci. Sýre má moderní výzbroj. Museli bychom se přecvičit na konvenční válku.“[/quote]

Ještě větší škody nadělaly série vyzrazení, které daleko jemněji podvraceny Obamovo tvrzení, že Syrská akce bude rychlá a čistá, trestající a přesně střižená. Počátkem tohoto týdne ohlásil New York Times zprávy o pochybnostech, že hlavní zbraň nejspíš nasazená proti syrskému prezidentovi Bášarovi Asadovi, křižující střela Tomahawk, by mohla představovat smysluplný dopad na vybavení chemickými zbraněmi, které jsou velice roztroušené a nejspíš jsou dobře skryté. Říkali mi, že zvláště vadilo dále uvedené:

[quote align="center" color="#999999"]

Tyto zbraně nejsou moc často účinné proti mobilním cílům jako odpalovače raket a nelze jich použít k útokům na podzemní bunkry. Námořní důstojníci a plánovači útoků se shodují, že zaměření těchto raket nelze zcela kontrolovat, a že u nich je velké riziko civilních obětí, když letí jen velice nízko.[/quote]

Tohle přetahování je těžko bezprecedentní. Vojenští činitelé – ti lidé, kteří opravdu realizují válečné plány – byli už desítky let zdrojem disentu. Vzpomeňte na Tajné dokumenty Pentagonu. A Obamovi činitelé říkají, že ta kritika nepřichází od ministra Chucka Hagela a od jeho kádru vrcholných pomocníků, nýbrž od nižšího lampasáctva.

Jeden z vrcholných vůdců, který byl veřejně skeptický k tomu, že ty náklady a rizika spojená se Syrskou občanskou válkou za to stojí, je předseda spojených náčelníků štábů generál Martin Dempsey, který při kongresovém slyšení počátkem letošního léta navrhl odhad nákladů na miliardu dolarů měsíčně na bezletovou zónu a nárazníkovou zónu pozemních sil.

Během toho samého vystoupení Dempsey předpověděl, že takové území by se mohlo stát útočištěm islamistických radikálů a řekl, že i omezený útok tohoto typu, o kterém se teď uvažuje, by stál „miliardy“.

Glenn Thrush

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  politico.com