Lodě vojenského námořnictva USA a britského Královského loďstva, které se nacházejí ve Středozemním moři, zřejmě odpálí rakety s plochou dráhou letu na cíle v Sýrii v noci ze čtvrtka na pátek, po hlasování v britském parlamentu o podpoře vojenské operace proti syrskému režimu, oznámily americké noviny a televizní kanály. Útok bude zřejmě trvat několik hodin, hlavními cíli budou útvary syrské armády, které mohou potenciálně použít chemické zbraně, a kromě toho štáby, spojovací centra a odpalovací zařízení, z nichž se dají odpálit rakety, prohlašují média odvoláním na nejmenovaný zdroj v Pentagonu.


Jak oznámil list The Wasington Post s odvoláním na Bílý dům, se rozhodly USA prostě „trochu potrestat“ Bašára Asada: „omezený raketový útok“ potrvá jen pár dnů.

Ozbrojené síly Velké Británie připravily mezitím mimořádný akční plán pro Sýrii, oznámila agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Davida Camerona. Sám britský premiér přerušil svou dovolenou, aby uspořádal mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti. V Londýně a Paříži předtím prohlásili, že jsou připraveni zasáhnout do syrského konfliktu, aniž by čekali na rezoluci Bezpečnostní rady OSN. To, že členské země NATO se nedočkají souhlasu BR OSN s vojenskými akcemi, je přece všem jasné: Rusko a Čína přijetí podobné rezoluce nepřipustí.

Západ začal mluvit o možné vojenské invazi do Sýrie po dalších zprávách o použití chemických zbraní nedaleko Damašku. V západních metropolích uspěchaně prohlásili, že to udělali stoupenci Bašára Asada. Toto prohlášení je mírně řečeno pode vši kritiku: zařídit plynový útok ve vlastním hlavním městě, tím spíše v době, kdy tam pracují inspektoři OSN, může jen maniak, a syrský prezident jím není. Takže chemické zbraně jsou jen záminkou, stejně jako bylo záminkou k válce v Iráku. Skutečným cílem Washingtonu a jeho spojenců v NATO není vůbec Sýrie, ale Írán, podotýká prezident Ústavu Blízkého východu Jevgenij Satanovskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Bylo zjevně přijato rozhodnutí o zasazení úderu Íránu v souvislosti s blížící se „červenou čárou“ v otázce íránského jaderného programu. Podle informace expertů si má Teherán získat jaderné zbraně nejpozději v létě 2014. Předtím je třeba podle pravidel vojenské strategie rozdrtit jeho hlavního spojence a jediný most ke Středozemnímu moři – Sýrii.[/quote]

Západ by však neměl zapomínat ani na jinou „červenou čáru“. Podle prohlášení íránských úřadů bude jí zahájení bojových akcí proti Damašku ze strany západní koalice. A v tomto případě si ponechává teherán právo na adekvátní odpověď.

Podle informace Reuters oznámily západní mocnosti syrské opozici o tom, že zasazení úderu po Sýrii je třeba očekávat v průběhu několika dnů. Syrská otázka bude hlavním tématem mimořádného zasedání Severoatlantické rady v Bruselu, které se bude konat nejspíše 29. srpna. Rusko vyzývá USA a jejich partnery, aby se zdrželi silového nátlaku na Damašek, a vytvořili raději normální podmínky pro práci expertů OSN.

Paul Craig Roberts, redaktor Wall Sreet Journal má za to, že vojenské akce zemí Západu v Sýrii budou mít negativní následky nejen pro region, ale i pro Evropskou unii. Vítězství islamistů se stane příčinou hromadné migrace ze Sýrie proevropsky naladěné části obyvatelstva: křesťanů, alavitů a městských vzdělaných sunnitů. A všichni tito lidé zamíří do Evropské unie.

Zdroj:  czech.ruvr.ru