NEW YORK – Jak USA uvažují o reakci na to, co nazývají útokem chemickými zbraněmi syrským režimem Bášara Asada, který zabil stovky civilistů, tak spolehlivé středovýchodní zdroje říkají, že mají důkazy o tom, že pachateli jsou ve skutečnosti síly rebelů, co zkouší svrhnout vládu. Ministr zahraničí John Kerry v pondělí obvinil Asadovu vládu ze zakrývání použití chemických zbraní při „zbabělém zločinu“ a z „morální obscénnosti“, která šokovala svědomí světa. Kerry tvrdil, že Obamova administrativa má „nepopiratelné“ důkazy, „že Asadova vláda je vinna použitím chemických zbraní proti civilistům“ při útoku z 21. srpna na damašském předměstí.


Zprávy, že Obamova administrativa uvažuje o vojenském útoku proti Asadově vládě nadále celé pondělí obíhaly. Mezi tím na zbraňové inspektory OSN v Sýrii pokoušející se na místě útoků z 21. srpna vyšetřovat stříleli snipeři.

Asad odmítl obvinění, že to vládní síly použily chemických zbraní jako „absurdní“ a „naprosto zpolitizovaná“, jak hlásí Los Angeles Times.

Ten tvrdí, že v cílové oblasti útoku byly syrské síly.

„Jak by bylo možné, aby kterákoliv země použila chemických zbraní, nebo kterýchkoliv zbraní hromadného ničení v oblastech, kde jsou umístěny její vlastní síly?“ ptal se Asad v interview s Izvestia, podle překladu poskytnutého syrskou oficiální zpravodajskou agenturou a vydaného Los Angeles Times.

„To je absurdní! Takováto obvinění jsou zcela zpolitizovaná a přichází v patách úspěchům dosaženým Syrskou armádou proti teroristům.“