To je tak blízko prohlášení ‚věř nám, jsme z vlády,‘ jak je jen možné; páteční řeč prezidenta Obamy odhalila zrádce, poukázala na viníky a pochlubila se, jak nám chrání zadek, aniž by cokoliv udělala ohledně ukončení údajně „kriticky důležitého nástroje pro boj proti terorismu NSA“, aby už nebyl používán proti americkým občanům. Americkému lidu by se mělo ulevit, jelikož prezident jednoznačně prohlásil, že „je spokojen, že tohoto programu se nezneužívá.“ Kdyby jen američtí občané mohli vidět celou tu pohyblivou skládačku, naznačil Obama, tak by řekli „víte co?


Ti lidé z vlády dbají zákona,“ ale protože tento program zůstává v utajení, tak pořád ještě není možné dovědět se, co se opravdu děje. Kromě ujišťující rétoriky, jak si všímá AP, nabídl Obama zákona poslušným občanům i tato inspirující slova týkající se přetrvávajících obav: „I mně by to dělalo starosti, kdybych nebyl uvnitř vlády.“  Že by další průhled do toho, co si opravdu myslí, a nemá to napsáno na čtečce? Snad, NSA ale bude prozatím pokračovat v procházení telefonních záznamů všech Američanů s možností vytvoření podobné databáze o transakcích kreditními kartami, zápisů z hotelů a historie hledání na Internetu.

Od AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Prezident Barack Obama v pátek objasnil, že nemá vůbec v úmyslu zastavit každodenní sběr záznamů o telefonech Američanů. A spolu s tím, jak nabídl „vhodné reformy“, obvinil vynašeče z vlády z toho, že vytvořili nedůvěru k jeho programu domácího špehování.

„Jsem spokojen, že tohoto programu se v současnosti nezneužívá,“ řekl Obama. „Jsem si spolehlivě jist, že kdyby Americký lid prozkoumal, co se opravdu děje, jak se toho používá, jaká u toho byla zabezpečení, tak by řekl: ‚Víte co? Ti lidé od vlády dbají zákona.‘“

Avšak protože tento program zůstává v utajení, není možné, aby Američané tuto analýzu provedli, kromě ujištění, které jim poskytla jejich vláda.

Chápu, že lidé by mohli mít obavy,“ řekl prezident. „I já bych je měl, kdybych nebyl uvnitř vlády.“

NSA každodenně prochází telefonními záznamy všech Američanů. Tento program je z titulu autority zákona USA Patriot Act, který Kongres schválil po teroristických útocích z 11. září 2001. NSA říká, že jedinými informacemi, které podle tohoto zákona sbírá hromadně, jsou telefonní záznamy. Vládní činitelé ale ponechávají otevřenou i možnost, že by podobné databáze mohli vytvořit o transakcích kreditními kartami lidí, o hotelových záznamech a o vyhledávání na Internetu.

Obama řekl, že vítá debatu, ale jeho národně-bezpečnostní tým rovněž řekl, že nikdy neměl v úmyslu Američanům říci o vysoce utajeném programu sledování telefonů, jehož existenci falešně popíral.

Obama vytváří vnější poradní panel, aby v USA revidoval dohledové pravomoci. Neřekl, kdo v tomto panelu bude, ale v uplynulém týdnu se prezident tajně sešel s vůdci technologického byznysu, z nichž někteří už na vládním dohledu spolupracovali, a tito nebyli šťastní, když spatřili, jak jména jejich společností unikla ve vládních dokumentech.

Vláda takový panel, který prováděl ty samé revize, už měla, a ten měl mandát od Kongresu. Americký dohledový výbor pro soukromí a lidská práva už prováděl slyšení o dohledových systémech a o obavách z porušování ústavy, a jeho pět členů dostalo tajné instruktáže o operacích NSA.

Jak už Obama říkal, ministerstvo spravedlnosti vydalo to, co Obama nazval „právním zdůvodněním“ dohledu. Tento dokument ale nebyl právní analýzou a primárně obsahoval recitace toho, co už administrativa povídala Kongresu.

Administrativa říká, že se dívá do telefonních záznamů, jen když vyšetřuje podezřelé z terorismu. Avšak výpovědi před Kongresem odhalily, jak snadné je, aby Američané bez jakýchkoliv vazeb na terorismus měli mimoděk volací vzory, které analyzovala vláda.

I s navrženými změnami bude muset Obama přesvědčit Kongres, aby v roce 2015 znovu autorizoval zákon Patriot Act.

Bílý dům se v pátek odpoledne rozhodl oznámit změny a zveřejnit dokumenty, což proběhne během srpna, až budou Kongresové prázdniny a většina Washingtonu bude prázdná.[/quote]

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com