Jednosměrná výprava na Mars v rámci projektu Mars One oficiálně zahájila výběr účastníků v dubnu 2013, během 4 měsíců dostala od dobrovolníků už více než 100000 přihlášek. Posílat přihlášky je možné až do července 2015, kdy budou definitivně vybráni první kandidáti. Ze všech zájemců bude vybráno 24 osob. Dalších 7 let se budou připravovat na let. Projekt Mars One se sídlem v Nizozemí si klade za cíl dopravit lidi na Mars v dubnu 2023. Plánuje se, že pozemšťané a jejich náklady budou dopravovány na Mars každé 2 roky.


Budoucí Marťané se budou učit hledat východisko z různých stresových situací. Mají být rovněž uvězněni v maketě marťanské základny, kdy budou poruchy se spojením se „Zemí“, jak tomu bylo v ruském experimentu MARS 500.

Mars One je projekt riskantní, je přesvědčen psycholog Jurij Bubejev:

[quote align="center" color="#999999"]

V každém případě nastane u lidí, kteří prohlašují, že jsou ochotni zůstat a nevrátit se, okamžik, kdy svůj názor změní, už to ale nepůjde. K přehodnocení dojde jistě už během prvních měsíců. Když nebudou mít zpáteční lístek, pak na Zem doletí spousta volání o pomoc[/quote]

Jurij Bubejev vzpomíná, jak během minulých experimentů spočívajících v dlouhé izolaci jejich účastníkům navrhovali, aby si vybrali jídla, ze kterých by sestavili jídelníček na dva roky. Doslova za měsíc vycházelo najevo, že oblíbených jídel už mají dost, chtěli by něco jiného. V izolaci se nemění jen chuť, to, čemu dáváme přednost, mění se i hodnocení přijatých řešení. A dokonce i samotné vlastnosti osobnosti, pokračuje expert.

[quote align="center" color="#999999"]

Pouhé vědomí toho, že nemáte zpáteční letenku, mění mnohé. Budou to už docela jiní lidé, než ti, kteří startovali ze Země. Když se budou události vyvíjet negativně, způsobí to, že se ze Země nedá situace na palubě kosmické lodi změnit, že přestane být splnění letového úkolu prioritní.[/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru