Zpravodajské zatmění ministerstva obrany bude mít dopad na miliony počítačů po celém světě. Ministerstvo obrany blokuje on-line přístup ke zpravodajským reportážím o utajených dokumentech Agentury národní bezpečnosti, které zveřejnil Edward Snowden. Toto zatmění ovlivní všechny počítače ministerstva a je součástí celoministerské směrnice. „Jakákoliv webová stránka, která provozuje informace, které ministerstvo obrany pořád považuje za tajné,“ je tím ovlivněna, řekla US News v telefonním interview mluvčí Pentagonu podplukovník Damien Pickart.


Podle Pickart zpravodajské webové stránky, které budou následovně referovat o informacích nejdříve vydaných Guardianem nebo jinými primárními zdroji budou rovněž ovlivněny.

„Pokud taková konkrétní webová stránka provozuje článek, který naše filtry určí, že obsahuje utajené informace… pak zůstane konkrétní obsah takové webové stránky nepřístupný,“ řekla.

Pickart řekla, že zatmění ovlivní „miliony“ počítačů na „všech sítích ministerstva obrany a v těchto systémech.“

Tato mluvčí řekla US News, že původní zprávy o únicích mohou být předmětem speciálního útoku kvůli zatmění. Přiznala, že „automatické filtry nejsou nikdy dokonalé“ a že některé zprávy mohou touto kyber-blokádou proklouznout.

Pickart odmítla identifikovat zdroj tohoto celo-vojenského diktátu.

„To je to samé, co jsme učinili i během situace WikiLeaks,“ řekla. Osobní počítače používané zaměstnanci ozbrojených sil ovlivněny nejsou, řekla Pickart. Jedním z primárních důvodů tohoto zatmění jsou peníze: „Je to drahé a zabírá to spoustu času,“ šťourat se v počítačích, není-li tam neautorizovaný utajený materiál, který si prohlíží lidé ve službě, když si čtou on-line novinové zprávy, řekla Pickart.

„Pokud se kterákoliv webová stránka rozhodne vystavit informaci, kterou ministerstvo považuje za tajnou, bude tento konkrétní obsah z webové stránky odfiltrován a zůstane ze sítí ministerstva obrany nedostupný tak dlouho, dokud zůstane tajný,“ znovu uvedla Pickart v e-mailovém prohlášení.

„Ministerstvo neurčuje, jaké stránky si může jeho personál vybrat, aby je navštívil, když je v systému ministerstva, ale místo toho spoléhá na automatické filtry, které omezí přístup na základě obsahu budícího obavy nebo s hrozbou malware. Ministerstvo rovněž nebude blokovat webové stránky obecné americké veřejnosti, a kdyby to činilo, tak by porušovalo vysoce ctěné principy dodržování a obrany Ústavy a respektování občanských svobod a soukromí.“

Ve čtvrtek hlásil Monterey Herald, že Armáda omezuje přístup k webové stránce Guardian. Mluvčí Army Network Enterprise Technology Command potvrdil, že tato politika postihuje Guardian, ale rozsah vojenského zatmění nebyl okamžitě jasný.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: usnews.com