Tím, že USA pomáhají syrským povstalcům, vytvářejí pro sebe vážné problémy. Padne-li režim Bašára Asada, přemění se Sýrie v baštu teroristů. Zbraně, které USA hodlají předat syrským povstalcům, budou dříve nebo později použity proti samotným Američanům. A v důsledku budou USA muset, jak tomu bylo i v minulosti, válčit s těmi, koho ještě nedávno podporovaly. Odstupující první náměstek šéfa CIA Michael Morell sestavil seznam hlavních hrozeb pro bezpečnost USA.


V tomto seznamu jsou hrozby pramenící z Íránu, Severní Koreje, Al-Káidy a také perspektiva rozpoutání plnohodnotné kybernetické války. Ale za hlavní nebezpečí označil Morell možnost pádu režimu Bašára Asada. Stane-li se to, míní Morell, přemění se Sýrie v nástupiště pro teroristy, včetně z Al-Káidy. Přitom budou mít přístup k zásobám chemických zbraní, které v současné době kontroluje vláda v Damašku. S touto předpovědí souhlasí ředitel petrohradského Centra pro výzkum Blízkého Východu Gumer Isajev:

[quote align="center" color="#999999"]

Každá občanská válka (a nikdo nepopírá, že v Sýrii probíhá občanská válka) rodí násilí. A pak je těžké se těchto násilnických způsobů vzdát. Tím spíš, že příští fází po Asadově pádu budou spory a srážky mezi vítězi. Revoluce začne „ požírat své děti.“ Je to moc nepříjemný proces, který je s to přivést v některých oblastech k moci představitele radikálních skupin, jež uplatňují násilnické způsoby.[/quote]

Michael Morell není jediným americkým představitelem silových institucí, který míní, že USA nemají zasahovat do syrského konfliktu. Nedávno vyslovil stejné mínění šéf generálního štábu americké armády generál Ray Odierno. Má ze to, že se škrty ve vojenském rozpočtu již projevily na úrovni výcviku vojáků, a dokonce „omezená intervence“ způsobí příliš velké ztráty. Dříve se proti vojenské účasti v syrském konfliktu vyslovil šéf Spojeného výboru náčelníků štábů USA Martin Dempsey. Vysvětlil, že tato operace bude příliš drahá a sotva účinná.

Vojáci si mnohem lépe než senátoři představují, co je to válka, proto není divu, že odporují zatahování USA do dalšího dobrodružství, míní politolog Boris Mežujev:

[quote align="center" color="#999999"]

Silové rezorty mají v USA tradičně mírnější postoj. Ti nejmírnější sedí, ať je to jakkoli divné, tam, kde to nejmíň očekáváme: ve vedení Pentagonu. Právě tihle náčelníci štábů. Vojáci neradi válčí. Prostě proto, že vědí, jaké to je.[/quote]

USA opakují vlastní chybu z minulosti. V osmdesátých letech pomáhali afghánským modžahedínům, kteří válčili se sovětskými vojáky. Právě tenkrát, a jak se domnívají někteří experti, nikoli bez pomoci amerických tajných služeb, vznikla Al-Káida. Po stažení sovětské armády z Afghánistánu pokračovali členové této teroristické organizace v boji, teď ale proti USA.

Ostatně, tolik neopatrné chování není vlastní pouze Washingtonu, ale také mnohým jeho západním partnerům. Příkladem je politika Francie. Paříž válčí s islamisty v Mali, ale současně podporuje jejich bratry v Sýrii. Na absurditu této situace nejednou poukazoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V jednom ze svých projevů přímo řekl, že v Mali stojí proti francouzským vojákům stejní lidé, které Paříž vyzbrojila v Libyi. Přitom libyjští bojovníci válčí také v Sýrii. „Vypadá to tak, že naši francouzští kolegové bojují s opakováním libyjské krize v Mali, ale podporují libyjské bojovníky v Sýrii. Tady je moc těžké najít nějakou logiku,“ konstatoval Lavrov.

Zdroj:  czech.ruvr.ru