V rámci kroků, o nichž někteří tvrdí, že se to rovná sociálnímu inženýrství, ministerstvo bydlení a rozvoje měst (HUD) uvaluje nové předpisy, které federálům umožní, aby sledovali v amerických sousedstvích diverzitu a pak protlačovali politiku, která změní to, co považují za diskriminační. Tato politika se nazývá „Souhlasné pokračování s férovým bydlením.“ To bude vyžadovat, aby HUD shromažďovalo data o segregaci a diskriminaci v každém jednotlivém sousedství a zkoušelo to napravit.


Ministr HUD Shaun Donovan odhalil federální předpisy na červencovém shromáždění NAACP.

„Bohužel v příliš mnoha našich nejhůře postižených komunitách bez ohledu na to, jak dítě nebo jeho rodiče tvrdě pracují, jsou životní šance dítěte i po celou dobu průběhu jeho života determinovány směrovacím číslem toho, kde vyrůstalo. Tohle je prostě špatně,“ řekl.

Dat z této diskriminační databáze bude použito v zónovacích zákonech, v politice financování bydlení, při plánování infrastruktur a dopravy, aby se zmírnila údajná diskriminace a segregace.

Specifikace navržených předpisů chybí. Teď jsou tato pravidla publikována ve Federálním registru a podstupují 60-denní období komentářů, a ta „nepředepisují ani nevynucují žádnou specifickou“ politiku.

Jeden kritik ale říká, že to zavání utopickým idealismem.

„Tohle je prostě poslední ze série pokusů HUD o sociální inženýrství Amerického lidu,“ řekl Ed Pinto z Amerického podnikatelského institutu. „Začalo to veřejným bydlením a obnovou měst, které monumentálně ztroskotalo už v 50. a 60. letech. Zkusili to znova v 90. letech, když chtěli transformovat financování bydlení, skoncovat se skládanou zálohou a výsledkem byly miliony zabíraných domů a finanční kolaps.“

Někteří se obávají, že to otevře stavidla pro záplavu žalob HUD – což je zbraň, kterou toto ministerstvo už používalo na místech jako Westchester County, N.Y., kde starostové a právníci zastupující několik měst, jako Cortlandt, píší HUD, aby protestovali proti těžkému břemeni mandátu férového bydlení, který jde za hranici dohodnutou v dohodě s HUD z roku 2009.

Jeden dopis napsaný právníkem města Cortlandt Thomasem Woodem vyjadřuje obvyklé dilema.

„Cortlandt je převážně sídlištní a má jen málo volných parcel, kterých by šlo použít k rozvoji ke komerčnímu využití,“ píše. „Aby se stabilizovala daňová základna v cenově nejdostupnější části Westchester County, potřebuje městská rada podnítit rozvoj komerčních nemovitostí a komerčního využití.“

Rob Astorino, radní z Westcchester County, nedávno řekl: „To, co zkouší dělat, je říci, že diskriminace a zónování jsou to samé. A to nejsou. Diskriminace se nebude tolerovat. Já ji tolerovat nebudu. Avšak zónování chrání, proti tomu, co lze a nelze v sousedství postavit.“

Co je pro kritiky rovněž zdrojem obav, je to, že ministr HUD při oznámení navržených předpisů obvinil z chudoby směrovací čísla – spíše než jiné socio-ekonomické faktory, které podle studií k chudobě přispívají.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  foxnews.com