V pátek a v sobotu byli zabiti čtyři lidé a tucty byly zraněny, když se přívrženci Muslimského bratrstva v Káhiře, Alexandrii, Assiutu a v dalších egyptských městech střetli s odpůrci a s bezpečnostními silami. V Káhiře k rozehnání davů na emblematickém náměstí Tahrir použili palbu z obrněných vozidel a slzný plyn, ty davy svolalo Bratrstvo, aby byl 6. října na 40. výročí Yom Kippurské války s Izraelem zahájen „Velký protipuč“. Během tohoto týdne neidentifikovaní střelci zaútočili na dva vojenské cíle a zabili pět egyptských vojáků.


První hlavní celonárodní protiúder Bratrstva ke zvrácení převratu z 3. července, který svrhl prezidenta Bratrstva Mohamada Morsiho, spočívá na pěti zjevných taktikách, odhalených zde exkluzivně DEBKAfiles středovýchodními zpravodajskými zdroji:

[quote align="center" color="#999999"]

1. Miliony Egypťanů z celého Egypta obdržely rozkazy přes tajné komunikační kanály, k nimž patří i mešity a náboženské semináře, že mají ve stanovený den, tedy v neděli, úřady překvapit náhlým masivním vyhrnutím do ulic.

2. Teď jsou zaměřeni na vnější venkovská města a vesnice – některá z nich mají ale i milion a více obyvatel – kde sotva kdy vidíte vojenskou uniformu. Egyptské vnitřní bezpečnostní útvary bez pomoci vojáků sotva co zmůžou a v malých obcích mají místní policejní síly převážně pod palcem bosové Muslimského bratrstva.

3. Islamisté si zvolili 6. října k projevům lidové moci protože, to je den, kdy muslimská armáda pochodovala přes Suezský kanál a konfrontovala za účelem znovudobytí Sinaje Izrael. Jejich slogany a provolání budou vyjadřovat ten kontrast s Egyptskou armádou před 40 lety, kdy muslimští vojáci bojovali s armádou nevěřících, a Egyptskou armádou dneška, kterou obviňují, že bojuje proti svým vlastním lidem.

4. Orgány a aktivity Muslimského bratrstva se decentralizovaly. Až dosud vyžadoval každý protest a každý slogan schválení centrálního vedení v Káhiře. Pro nadcházející kampaň byly uděleny pravomoci místním vedením ve městech, městečcích a vesnicích.

5. Každé z nich má mandát zrekrutovat lidskou sílu, sestavit pro demonstraci motivy, nadiktovat obsah proslovů a sepsat slogany v souladu s místními podmínkami. Tím je místním aktivistům udělena výjimečná licence. Jejich další výhodou je to, že jejich identita není bezpečnostním a zpravodajským agenturám známa, a jsou proto schopni fungovat beze strachu z uvěznění.[/quote]