Jak jde americký mainstreamový tisk po vynašeči z NSA Edwardu Snowdenovi a žurnalistovi Guardian Glennu Greenwaldovi, tak si německý Spiegel všímá, že odhalení od iniciátorů těchto úniků přináší zpětná zamyšlení. Od Der Spiegel, Walter Pincus, 80, ví o skandálech své. Tento fejetonista a bývalý reportér u Washington Post psával o skandálech Watergate a Írán-Kontras i o četných se zpravodajstvím spojených záležitostech a získal i Pulitzerovu cenu.


Kritizovali ho, a to i jeho kolegové, za to, že má příliš blízko k americké vládě – zvláště k CIA, pro kterou v mladých letech špehoval.

Teď se ale Pincus opravdu ztrapnil: Minulý týden Washington Post připojil tři odstavce dlouhou korekcí ke dva dny starému fejetonu od Pincuse, v němž jeho základní tvrzení popírá. To je ve 136 let dlouhé historii nejhlasitějších novin amerického kapitálu bezprecedentní.

Pincus spekuloval, že vynašeč Edward Snowden stejně jako ti dva lidé s hlavní odpovědností za vydání odhalení NSA, reportér z Guardian Glenn Greenwald a filmařka dokumentů Laura Poitras, vedli politickou agendu a byli potajmu „řízeni“ zakladatelem Wikileaks Julian Assangem. „Důkazy“ od Pincuse se ukázaly být demonstrativně falešné, což učinilo z tohoto fejetonu, „co to uváděl na pravou míru“ – nebo z toho, co z něj zůstalo – jen o málo víc než zlovolný drb.

Greenwald, který na nějakou dobu uvízl v americké mediální přestřelce, okamžitě otevřeným dopisem protestoval proti těm „nepodloženým nařčením“. Washington Post čekal více než 48 hodin, než bez komentáře zkorigoval své pochybení.

Rostoucí anti-Snowdenoských chór

Ve svém výpadu proti Snowdenovi a Snowdenovým kontaktům u tisku se Pincus přidal jak k vládě, tak k zeitgeistu. Rostoucí počet mediálních kanálů mainstreamu totiž spíše soustřeďuje svoji kritiku na ty realizátory úniků – Snowdena v Moskvě a Greenwalda v Riu – místo na obsah těchto úniků. Titulkům amerických novin nedominují poslední podrobnosti z tohoto zjevně nekonečného skandálu, nýbrž ti lidé, kteří je vynesli na světlo.

A tak to pokračovalo. Post potácející se ve finančních potížích, který je odpovědný za odhalení skandálu Watergate, zesměšňoval Guardian za „finanční potíže“ stejně jako za to, že je „malý a lehká váha i podle britských standardů.“ „Proč v Londýně sídlící novinářská organizace odhaluje tolika tajemství o americké vládě?“ pouští se do nich, jako by to měli dovoleno jen američtí žurnalisté.

Nedávný úvodník Postu, který mohl zrovna tak napsat i Bílý dům, argumentoval, že Snowdenovy úniky poškozují „úsilí o boj s terorismem“ a „legitimizoval zpravodajské operace.“ Tyto úniky musí okamžitě skončit, argumentoval – a což je divný závěr od redakce považované za pramáti únikářského žurnalismu. Fejetonista Richard Cohen nebyl zdrženlivý ani trochu: Snowden je „narcis“, Greenwald je „ješita“.

A nebyl sám.

David Brooks v New York Times Snowdena obvinil, že „zradil poctivost a integritu.“

Roger Simon, šéf politických fejetonistů webové stránky Politico, o Snowdednovi referoval jako o „lajdákovi, který se vynořil z pomezí přezíraných.“

Jeffrey Tobbin, esejista z New Yorker, jej nazval „narcisem, který si zaslouží basu.“

A Melissa Harris-Perry z jinak progresivního kabelového kanálu MSNBC, Snowdenovo chování kritizovala jako „narušování národní bezpečnosti.“

V The Huffington Post mediální kritik Jeff Cohen MSNBC nazval „oficiální sítí Obamova Bílého domu“ – Bílého domu, který je za prezidenta Obamy proslulý vyhlášením války vynašečům.

Americká šéfka Guardian řekla Huffington Post, že jejich konkurence, když přijde na národní bezpečnost, vykazuje „ve všem nedostatek skepse.“ Od 11.9 se kritické zkoumání považuje za „nevlastenecké“, řekla.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com